Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant/1913/Nummer 292/Zwolle, 12 December

Uit Wikisource
‘Zwolle, 12 December’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit de Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant, vrijdag 12 december 1913, eerste blad, [p. 2]. Publiek domein.
[ eerste blad, 2 ]

ZWOLLE, 12 December.

— Het gisteren bij de Tweede Kamer ingediende wetsontwerp tot overbrenging in beheer en onderhoud bij de gemeente Zwolle van een gedeelte van den rijksweg Deventer-Zwolle, betreft het deel van dien weg gelegen in de gemeente Zwolle langs het gedeelte rijksbermsloot, dat deze gemeente in verband met haar rioleeringsplannen, zal dempen.

— Op de heden gehouden veemarkt waren aangevoerd 760 runderen, 136 kalveren, 63 schapen, 72 varkens en 1030 biggen.
Vet vee was ruim aangevoerd, de prijzen waren hoog. In neurende en kalfkoeien was trage handel. Kalveren waren duur. In varkens en biggen was trage handel met achteruitgaande prijzen.
Op de voormarkt waren aangevoerd 117 runderen en 13 kalveren.

— De justitie te Heerenveen heeft, naar wij vernemen, geen termen gevonden in te gaan op de klacht van het Kamerlid Duymaer van Twist, ter zake beleediging in ’t vrijzinnig verkiezingsorgaan in het kiesdistrict Steenwijk, tijdens de jongste verkiezingscampagne.

— Het Bestuur van de Nederlandsch Zuid-Afrikaansche Vereeniging „Afdeeling Zwolle” heeft, daarmede zeker handelende in den geest der leden, een prijs voor letterkunde uitgeloofd.
Hij bestaat in eene groote gouden medaille waarop zich aan de voorzijde het Zwolsche wapen bevindt, waarboven staat „Nederlandsch Zuid-Afrikaansche Vereeniging, Afdeeling Zwolle”. Aan de achterzijde staat: „Prijs voor Letterkunde” en is ruimte opengelaten voor invulling van den naam van den prijswinner.
De medaille, die geleverd is door den heer L. Steltman te Zwolle, is heden verzonden aan den heer Dr. Geo S. Malan, secretaris in het hoofdbestuur van den Zuid-Afrikaanschen Taalbond en is aan dat hoofdbestuur beschikbaar gesteld als prijs voor het diploma van Nederlandsche letterkunde. Het bestuur heeft bij de toezending den wensch uitgesproken, dat de toekenning van deze medaille iets mag bijdragen tot bevordering van de stambelangen in Zuid-Afrika.

— Morgenavond geeft de gymnastiekvereeniging „Hercules” een openbare uitvoering in de Buitensocieteit — na afloop wordt gedanst.

— De D-trein, die omstreeks 8 uur te Rijssen voorbij komt in de richting Amsterdam, derailleerde gisterenavond juist toen hij de brug over de Regge was gepasseerd. De locomotief en de tender, welke laatste ook uit de rails was geloopen, stonden op een andere lijn dan de overige wagens. De postwagen en 5 personenwagens waren uit de rails geloopen, maar gelukkig, ofschoon vrij sterk hellende, staande gebleven, zoodat geen persoonlijke ongelukken voorkwamen, alleen een conducteur was licht aan ’t voorhoofd gewond. Verscheidene dwarsbalken van den spoorweg waren geheel versplinterd en van de plaats gerukt. Sedert enkele dagen was men bezig de brug over de Regge te versterken en te herstellen, waarom er gisteren een noodwissel was gelegd.
Het verkeer was geruimen tijd gestremd. De sneltrein, die om 9.09 van Deventer naar Almelo vertrekt, heeft de reizigers uit den gederailleerden trein overgenomen en is toen teruggekeerd, terwijl de reizigers voor Almelo verder konden gaan met een uit Almelo ontboden trein. De reizigers voor den Hoek vertrokken eerst om ongeveer 12 uur van Deventer en hebben dus de aansluiting naar Engeland gemist. De treinen in de richting Hellendoorn en Neede ondervonden geen vertraging.

— Met ingang van 1 Jan. e.k. zijn verplaatst de telefonisten A. M. E. van der Noordaa van Deventer naar Amsterdam en G. P. H. van der Meulen van Amsterdam naar Deventer. De hoofdbrievenbesteller K. de Hens te Delft is met ingang van 1 Febr. e.k. als assistent verplaatst naar het postkantoor te Zwolle. J. Schipper te Meppel is benoemd tot besteller aldaar.

— Bij het j.l. door de S.S. gehouden examen voor hoofdconducteur zijn geslaagd: de hoofdconducteurs 2e klasse J. Hummel te Venlo, E. H. Hagen te Rotterdam, H. A. Mengede te Eindhoven, A. Klaassen te Enschede, J. Houthuysen en H. Nijman te Amsterdam, en de conducteurs 1e klasse G. H. Vosbeek en J. Bruinsma te Venlo, J. Klein Bekman te Enschede, H. P. Dreimuller te Utrecht, G. Heijkamp te Rosendaal, A. de Graaf te Rotterdam, J. H. v. Breda te Roermond, A. Reede en J. M. E. v. d. Ree te Utrecht en J. G. van Merkesteijn te Hengelo.
Benoemd tot onder-machinist de leerling-machinist W. Meijer te Stadskanaal met ingang van 17 dezer en eervol ontslagen met ingang van 17 dezer de waarnemend leerling-machinist J. Jansen.