Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant/Jaargang 1922/Nummer 81/De Stijl

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Stijl
Auteur(s) Anoniem
Datum Woensdag 5 april 1922
Titel Kunst en Letteren. De Stijl
Krant Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant
Jg, nr ?, 81
Editie, pg [Dag], Derde Blad, [2]
Brontaal Nederlands
Bron delpher.nl
Auteursrecht Publiek domein

De Stijl

      In de 12e aflevering van den 4en jaargang vervolgt Theo van Doesburg zijn opstel over „Het kubistisch probleem”, zijn gronden en zijn consequenties naar aanleiding van werkan van Daniel Henry en Maurice Raynal.
      Beloofd wordt een balans van het beeldend Europa van heden voor een der volgende nummers. Een populaire inleiding daarvoor wordt thans reeds geboden. Veel inconsequentie, halfheid, individualisme is er nog. Opvallend is de verslapping in West-Europa. Onder het nieuwe moet men verstaan directe bepaalde beelding, zonder hulpmiddel van natuur, voorstelling of symbool, dus met het middel der kunstsoort zelve. Het nieuwe vertoont zich het zuiverst in de eenvoudigste gebruiksvoorwerpen en in het generale levensaspect, in de kunstwerken meestal „gecamoufleerd”. Het nieuwe duldt geen tragischen verschijningsvorm, heeft afgedaan met tragische, lyrische, epische, globaal: romantische levensbeschouwing.
      I. K. B t. geeft „kritische tesseracts”, waarin afgerekend wordt met een verzenbundel en een prozawerk, die men voor dadaïstisch heeft gehouden. Aldo Camini vervolgt zijn Caminoscopie. Eenige architectonische illustraties zijn opgenomen.