Naar inhoud springen

Rotterdamsch Nieuwsblad/Jaargang 59/Nummer 18041/Hulp zij ons streven

Uit Wikisource
‘Hulp zij ons streven. Jubileum onderbrandmeester N. Verhoeven Jr.’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit het Rotterdamsch Nieuwsblad, dinsdag 19 januari 1937, derde blad, p. 1. Publiek domein in de EU.
[ Derde blad, 1 ]

Hulp zij ons streven.


Jubileum onderbrandmeester N. Verhoeven Jr.



In de zaal „Nieuw Diligentia” aan de Coolschestraat waren gisteravond hoofden en geaffecteerden met hun dames van slangenwagen 31 voor een drieledig doel bijeengekomen. Ten eerste om het 36ste jaarfeest van de Rotterdamsche Brandweervereeniging „Hulp zij ons streven” van slangenwagen 31 te vieren, ten tweede om den heer N. Verhoeven Jr. te huldigen in verband met zijn 12 1/2 jarig jubileum als onderbrandmeester en ten derde om den geaffecteerde, den heer A. Wiebes, dank te brengen voor de trouw, waarmede hij 12 1/2 jaar lang de financiën van de vereeniging heeft beheerd.
Dank zij de medewerking van de leden en den exploitant had de zaal een feestelijk aanzien.
Toen de heer en mevrouw Verhoeven de zaal binnentraden, werd hun een spontaan „Lang zullen ze leven” toegezongen.
Nadat allen waren gezeten, voerde de heer M. J. Markus het woord als voorzitter van „Hulp zij ons streven”. Hij richtte woorden van welkom tot de hoofden met hun dames en tot den voorzitter van den Bond van Vereenigde Vrijwillige Brandweerlieden te Rotterdam, den heer J. H. Erwich. Verder sprak hij den jubileerenden onderbrandmeester toe, er op wijzend dat dit jubileum het tweede is, dat de heer Verhoeven bij de Brandweer beleeft.
Het eerste koperen jubileum vierde de jubilaris als geaffecteerde. Spr. legde er den nadruk op, dat de heer Verhoeven na tot onderbrandmeester te zijn benoemd, steeds dezelfde is gebleven. Met goeden tact weet hij op te treden, met een kwinkslag weet hij de geaffecteerden naar de juiste plaats te dirigeeren en de goede stemming te bewaren. Tenslotte uitte spr. den wensch dat de jubilaris nog lang aan slangenwagen 31 verbonden zou mogen zijn, en dood hem een pendule aan. Mevrouw Verhoeven werden bloemen aangeboden.
In een waardeerende toespraak huldigde de heer Markus vervolgens den heer Wiebes, die steeds goed op de centen van de vereeniging heeft gepast. Als dank daarvoor overhandigde spr. den jubileerenden penningmeester een geldkist. Mevrouw Wiebes kreeg bloemen.
Verder bracht de voorzitter dank aan allen, die hadden meegeholpen om de zaal een feestelijke aankleeding te geven: den heer B. Nijssen, den exploitant en den heer D. D. Veulings. De dames ontvingen bloemen.
De heer N. J. Pontier, oudste brandmeester van slangenwagen 31, wenschte allereerst de vereeniging geluk en wendde zich daarna in een hartelijke toespraak tot den heer Verhoeven, onder aanbieding van een fraaie bureaulamp. Ook de heer Wiebes werd in de hulde betrokken!
Nadat de heer Wiebes eenige woorden had gesproken, sloot de heer J. H. Erwich de rij van sprekers met een toespraak namens den Bond van Vereenigde Vrijwillige Brandweerlieden te Rotterdam.
De heer Pontier dankte namens den jubilaris de sprekers voor hun hartelijke woorden en de cadeaux.
Van het oud-lid, den heer J. Ort, had de heer Verhoeven twee schilderijen van den brand op de Indrapoera ontvangen.
Na het officieele gedeelte werd een uitstekend feestprogramma afgewerkt. De heer Corn. Marco trad op als pianist en Fred. Merbo en Klein Klaasje als humoristen, die op geestige wijze de activiteit van slangenwagen 36, van de hoofden en geaffecteerden naar voren brachten. Het grootste succes behaalden beiden met de schets „Brand”, waarin de brand in de clichéfabriek Modern aan de Sint Mariastraat, dank zij de medewerking van den heer M. J. Markus, goed werd weergegeven. Tenslotte stak Fred. Merbo een lofdicht op de brandweer af.
Met een geanimeerd bal werd het feest besloten.