Rotterdamsch Nieuwsblad/Jaargang 60/Nummer 18367/De veranderingen rond de Diergaarde

Uit Wikisource
‘De veranderingen rond de Diergaarde. De Spoorwegen beginnen in Maart a.s.’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit het Rotterdamsch Nieuwsblad, donderdag 10 februari 1938, vierde blad, p. 2. Publiek domein.
[ Vierde blad, 2 ]

DE VERANDERINGEN ROND DE DIERGAARDE.


De Spoorwegen beginnen in Maart a.s.


De Spoorwegen beginnen in de volgende maand met de ontruiming van den driehoek, welken ze achter het Stationsplein langs de achterzijde van de Diergaarde van de gemeente in gebruik hebben. Er liggen daar een aantal opstelsporen, die verplaatst zullen worden naar den anderen hoek van het emplacement in den driehoek, dien de Ceintuurbaan daar maakt.

 Dit is het begin van de groote verandering, welke de plannen met de Diergaarde brengen ook ten aanzien van het station D.P. De verdere ontwikkeling hangt af van de bereidwilligheid van het werkfonds om de noodige millioenen voor de moderniseering van de „D.P.” te financieren.

In het najaar zal de verbreeding van de tunnel aan den Beukelsdijk worden aanbesteed. Dit is een zeer ingrijpend karwei, dat eerst voltooid moet wezen, alvorens men weer verder zal gaan.

 Wel hebben de Spoorwegen reeds een schema opgemaakt van wat uiteindelijk de bedoeling is, namelijk de algeheele verandering van de „D.P.” in één grogot personenstation, doch dit alles hangt betrekkelijk nog in de lucht omdat het wel samenhangt met de plannen, die er voor het straks te verlaten Diergaardeterrein bestaan, docht er slechts indirect verband mee houdt.
 Mettertijd zal ook het goederen-emplacement aan den Molenwaterweg dan wel vervallen en het goederenstation „Zuid” eventueel alle goederenvervoer tot zich trekken. Doch daarvoor is dan weer noodig de bouw van een spoorbrug over de rivier bij IJselmonde om over deze brug aansluiting te krijgen op de spoorlijnen naar het Oosten en Noorden des lands.
 Wat het nieuwe Stationsplein betreft, hangt nog veel af van wat de gemeente zelf zal doen. Deze zit nog met het weinig florissante bouwblok aan de Kruisstraat en het bestaande Stationsplein. Terwijl het in de bedoeling ligt om van het nieuwe plein een grootsch geheel te maken als voorportaal van een modern station in grooten stijl, dat bij de beteekenis van een stad van Rotterdams omvang aanpast.