Sanders & Berlage/Bij de plaat

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bij de plaat

Auteur Th. Sanders en H.P. Berlage
Genre(s) proza
Brontaal Nederlands
Datering in Bouwkundig Weekblad, 5e jaargang, nummer 5 (7 februari 1885): p. 29 + plaat.
Bron UB Delft, UB Delft
Auteursrecht Publiek domein
[plaat bij dit artikel]

[p. 29:]

[...]

BIJ DE PLAAT

——————

Met 1o Mei zal een vanvang worden gemaakt met den bouw van een winkelhuis voor de firma Focke en Meltzer alhier, gelegen aan den hoek van het Spui en de Kalverstraat. Op het parterre bevindt zich, behalve de winkel en een klein kantoor nog eene ruimte, die door den eigenaar voorloopig als winkel zal worden verhuurd, doch bij mogelijke uitbreiding der zaak bij de groote winkelruimte kan worden getrokken. Het sousterrain (0.85 M. — A. P.) wordt geheel als pakkelder gebruikt.
      Terwijl de ingang tot den winkel aan de hoek is gelegen, bevindt zich de toegang tot de verschillende verdiepingen, die als kantoorlokalen zullen worden verhuurd, op het Spui. De planverdeeling is echter zoodanig gemaakt, dat iedere verdieping in haar geheel van de trapruimte kan worden afgesloten, en dus ook als étage-woning kan worden verhuurd.
      Wat het technische gedeelte betreft, zoo bestaan de onder- en uitbouw geheel uit natuurlijken steen (Ostermundiger Sandstein), zooals de lijsten der verschillende verdiepingen. Het overige wordt gepleisterd terwijl de vensters (en oeil-de-boeuf), kapiteelen en basementen der pilasters enz. van kunst-cementsteen worden vervaardigd.
      De zuilen van het parterre zijn van Zweedsch graniet, met koperen kapiteelen.
      Het gebouw is aangenomen door de firma de Haan en Cerlijn, terwijl de bergsteen zal worden geleverd door den heer Engers.
      De vervaardiging van het beeldhouwwerk is opgedragen aan den heer Bart van Hove.

SANDERS & BERLAGE.         
Architecten      

[...]

29