Theo van Doesburg/Nieuwe Beelding

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Nieuwe Beelding. Stellingen

Auteur Theo van Doesburg
Genre(s) Manifest
Brontaal Nederlands
Datering 1923
Bron Hubert van den Berg (1995). Holland's bankroet door dada. Documenten van een dadaïstische triomftocht door Nederland. Amsterdam: Ravijn (ISBN 9072768418): p. 33.
Auteursrecht Publiek domein
Logo Wikipedia
Meer over Nieuwe Beelding. Stellingen op Wikipedia

Theo van Doesburgs 'Nieuwe Beelding. Stellingen' verscheen in de Derde Huishoudelijke Vergadering (...) van de Delftsche Studenten Debating-Club (22 januari 1923) als dubbelzijdig blad met stellingen. In hetzelfde blad verschenen ook Kurt Schwitters' 'Behauptungen' (zie Van den Berg (1995; ISBN 9072768418): p. 59.).


NIEUWE BEELDING

Stellingen:


I.


Het generale onderwerp der kunst in het algemeen is evenwichtige verhouding of harmonie.

II.

Deze kan zijn op tweeërlei wijze gebeeld worden:
A indirect, op de wijze der natuur (d.w.z. met aan de natuur ontleende middelen. De kunstenaar maakt gebruik van een hulpmiddel. De zgn. Oude Kunst).
B direct: geheel op de wijze der kunst (d.w.z. met niets dan het elementaire, karakteristieke uitdrukkingsmiddel der kunst zelf. De kunstenaar verwerpt elk hulpmiddel. De zgn. Nieuwe Kunst).

III.

Naar gelang de ervaring (aesthetisch, ethisch, litérair of sociaal) is ook het kunstwerk.

IV.

In de meest moderne kunstuiting, althans in haar consequentie (de zgn. abstracte kunst of nieuwe Beelding) is een maximum van uitdrukking der kunstidee bereikt.

V.

De verschillende stroomingen (tusschen A en B van Stelling II) waren, het Dadaïsme incluis, de ontwikkelings- en overgangsphasen, noodzakelijk om tot een nieuwen stijl te geraken.

T.v.D.