Wikisource:Beveiligen van bronnen die gereed zijn

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beveiligen van bronnen die af en voltooid zijn
Denktank
Deze pagina maakt geen deel uit van de bibliotheek en (nog) niet van de richtlijnen van Wikisource. Op deze pagina kunnen er echter ideeën gewisseld worden over het voorstel dat hier aangekaart wordt.

Voorgeschiedenis[bewerken]

Op http://www.wikisource.org staat een aardig informatief stukje tekst over beveiligingen. In dit stukje werd er verteld dat als een bron "af en volledig" verklaard werd, de bron dan beveiligd zou moeten worden. Het is echter niet zeker of dat hier ook bruikbaar is. Het klopt natuurlijk wel in het geval van bepaalde rechtsdocumenten en historische documenten, maar volksliederen zijn nooit echt helemaal af. Er zitten altijd wel fouten in, of in de originele tekst of in de vertaling. Zou Wikisource NL dit ook gaan toepassen, dan wordt het mogelijk een selectieve toepassing, dus in ieder geval de complete Categorie:Volkslied niet, want die zijn ook nog niet "af en volledig", en de klassieke teksten ook niet, in verband met de vertalingen die altijd beter en preciezer kunnen. Voor bepaalde rechtsdocumenten die al Nederlands waren (zoals de grondwetten), geldt deze uitzonderingsregel dan weer niet en die kunnen wel beveiligd worden. Fouten die hierin zitten, zitten ook in de echte grondrechterlijke documenten, dus niet aan Wikisource om te veranderen.

Wenselijk?[bewerken]

Zou het wenselijk zijn als wij deze methode ook over zouden gaan nemen? En zo ja, bij welke soort bronnen wel en bij welke niet, of misschien bij alle soorten die klaar zijn? — empoor (vragen?) 10 nov 2005 18:21 (CET)Reageren[reageer]