Naar inhoud springen

Wikisource:Bronvermeldingen

Uit Wikisource
Voeg een nieuwe bronvermelding toe

Deze pagina wordt gebruikt voor het aangeven van bronvermeldingen, als je bijvoorbeeld een gedeelte van een tekst (of vertaling) uit een boek of van internetsite hebt gehaald. Let wel op, deze pagina is bedoeld voor legale bronvermeldingen, het is dus niet de bedoeling om zomaar teksten uit boeken over te nemen. Zet hier alleen bronvermeldingen neer (en typ in Wikisource-bronnen alleen teksten waarvoor), als je toestemming hebt gekregen om delen uit die bronnen te kopiëren.

Is het materiaal publiek domein, maar vindt je het wel zo netjes om toch de bronvermelding te plaatsen? Dan kan dat ook hieronder. Volg zoveel als mogelijk onderstaand stappenplan om tot een goed besluit te komen of je wel of niet een tekst overneemt en hier de link naar het origineel neerzet:

 1. Is het materiaal auteursrechterlijk beschermd?
  1. JA, vraag dan toestemming bij de persoon of instantie die de rechten in hun bezit heeft.
  2. NEE, ga dan na onder welke (vrije) licentie het materiaal valt. Is het publiek domein, vrijgegeven onder GFDL (zoals Wikisource) of valt het onder een Creative Commons-licentie?
 2. Na toestemming te hebben verkregen of na het ontdekken onder welke licentie het materiaal valt, kun je het materiaal toevoegen aan de bron. Volg daarna onderstaande stappen:
  1. Voeg een extra kopje toe aan deze pagina en gebruik de exacte titel van de bron waaraan je informatie hebt toegevoegd als titel van de nieuwe kop.
  2. Voeg de bronvermelding onder het kopje toe. Dit kan een URL zijn of de naam van het boek, de auteur en de druk. Een ISBN-nummer bij de bronvermelding van een boek wordt erg gewaardeerd.
  3. Voeg de licentie onder de bronvermelding toe. Is het publiek domein, voeg dan gewoon {{PD}} toe en voor GFDL voeg je {{GFDL}} toe.
   1. Heb je auteursrechterlijk materiaal toegevoegd en daarvoor toestemming ontvangen? Voeg de inhoud van de email (of brief) toe als licentie, maar in het geval van een email moet je de emailadressen censureren. In het geval van een brief is het gewenst om niet de adresgegevens te vermelden of in ieder geval gecensureerd. Dit om veiligheidsredenen.
  4. Voeg sjabloon WSbron toe aan de bron, door middel van het toevoegen van het volgende sjabloon onderin de bron: {{WSbron}}.
 3. Als het materiaal afkomstig is van Project Gutenberg, dan is het vermelden van de volgende parameters onderin de bron ook genoeg: {{Gutenberg|etext-nr}}.
 4. Heb je bij stap 1.1 geen toestemming gekregen voor het gebruik van de bron, dan is het géén bruikbare bron voor Wikisource.

Wikipedialied[bewerken]

Het Wikipedialied is afkomstig uit de Kroeg van Wikipedia, waar Steinbach zijn idee neerzette. Daarom vrijgegeven onder GFDL en vrij te gebruiken met naamsvermelding en hij is tevens weer vrijgegeven onder GFDL. Te gebruiken met naamsvermelding auteur(s) en onder voorwaarde dat het weer vrijgegeven wordt onder GFDL. Aan al deze voorwaarden voldoen we.

Verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa[bewerken]

Het Verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa: © Europese Gemeenschappen, 1995-2009; vrij te gebruiken met bronvermelding — empoor (vragen?) 19 nov 2005 01:53 (CET)[reageren]