Wikisource:De kroeg/Archief/apr 2014

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Changes to the default site typography coming soon[bewerken]

This week, the typography on Wikimedia sites will be updated for all readers and editors who use the default "Vector" skin. This change will involve new serif fonts for some headings, small tweaks to body content fonts, text size, text color, and spacing between elements. The schedule is:

  • April 1st: non-Wikipedia projects will see this change live
  • April 3rd: Wikipedias will see this change live

This change is very similar to the "Typography Update" Beta Feature that has been available on Wikimedia projects since November 2013. After several rounds of testing and with feedback from the community, this Beta Feature will be disabled and successful aspects enabled in the default site appearance. Users who are logged in may still choose to use another skin, or alter their personal CSS, if they prefer a different appearance. Local common CSS styles will also apply as normal, for issues with local styles and scripts that impact all users.

For more information:

-- Steven Walling (Product Manager) on behalf of the Wikimedia Foundation's User Experience Design team

- De voorgaande opmerking werd toegevoegd door MediaWiki message delivery (overleg · bijdragen) 1 apr 2014 01:04

Aanpassingen instellingen index pagina's[bewerken]

Ik heb wat veranderd in de instellingen voor index pagina's. Het formulier dat moest worden ingevuld om een index aan te maken is uitgebreid. Dit heb ik gedaan door het bestand MediaWiki:Proofreadpage index data config aan te maken. Dit bestand overruled de bestanden MediaWiki:Proofreadpage index attributes en MediaWiki:Proofreadpage js attributes die dus of verwijderd moeten worden of een doorverwijzing moeten worden naar het nieuwe bestand (zoals op en.ws). Het nieuwe bestand werkt in eerst opzicht prima (feedback is welkom), probleem punt is dat bij Type werk Engelse namen komen, terwijl ik die in het json bestand heb vertaald (iemand een idee hoe dit kan?).

Ik heb ook het Sjabloon:Index aangepast naar het Engelse MediaWiki:Proofreadpage index template. Hierdoor wordt de vormgeving van de indexpagina in "leesmodus" iets aangepast (index pagina's worden normaal niet bekeken door bezoekers). In de index software zit ook een "header" maar die werkt niet goed en bestaat er dus naast het Sjabloon:Header (dat wordt aangesproken door de index software) ook het Sjabloon:Koptekst (die het meest wordt gebruikt en handmatig moet worden toegevoegd en ingevuld). Mijn poging om ze samen te voegen werkte niet en de bewerkingen heb ik terug gedraaid. Iemand een idee hoe dit in elkaar steekt?

Ik heb al een tijdje het plan om de infoboxen aan te passen (Sjabloon:Infobox auteur als eerst), omdat ik ze wat verouderd vind. Is er bij andere behoeft om deze aan te passen of niet. En zo ja, hoe? De infoboxen kunnen worden omgevormd naar de vorm die op en.ws worden gebruikt (voorbeeld 1, voorbeeld 2). Ook kan Sjabloon:Infobox generiek worden geïmporteerd en die dienst doen als standaard voor de infoboxen op nl.ws. Persoonlijk ben ik voor de overname van de infoboxen van en.ws. Er hoeft niet veel informatie in de infoboxen (Auteurs:Naam, geboorte jaar, sterfte jaar en een korte samenvatting wie het is; Teksten:Titel, jaar van publicatie, schrijver, evt. vertaler, redacteur en illustrator en, als het nodig is, een korte samenvatting wat het belang is van de tekst of waarom het is geschreven). De overige informatie is niet bedoeld voor Wikisource, maar voor Wikipedia. Essentiële informatie die niet in de infobox past kan op de overlegpagina geplaatst worden (een apart sjabloon voor overlegpagina's waarin overige informatie kan is een optie). Via links kan er in de infobox naar het wikipedia-artikel worden gelinkt en naar andere zusterprojecten (gelijk als op en.ws). Ook past deze manier het beste bij de uit indexpagina's samengestelde teksten en naar mijn inzien is het werken met indexpagina's de beste manier om de kwaliteit van wikisource te garanderen en gaat dus in de toekomst meer gebruikt worden.

Graag zou ik de zienswijze van de andere willen weten. Over één à twee maanden wil ik infobox auteur aanpassen. Tot die tijd wacht ik op op- en/of aanmerkingen over mijn bewerking, probleem en voorstel. --WillemBK (overleg) 29 apr 2014 22:16 (CEST)