Wikisource:De kroeg/Archief/sep 2013

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Categorieën[bewerken]

Vandaag gecreëerd: Het einde van J. Slauerhoff, maar weet niet hoe te categoriseren. Kan iemand dat opknappen? Alvast dank, 4 sep 2013 16:00 (CEST) - De voorgaande opmerking werd toegevoegd door ZeaForUs (overleg · bijdragen)

Vraag over copyright[bewerken]

Dinsdagavond gaf de Nederlandse premier Rutte de Elsevier Schoo-lezing in De Rode Hoed[1]. De lezing is politiek en kent dus voor- en tegenstanders, maar Samson van de PvdA reageerde er serieus en zelfs relatief positief op en in de media werd er breed over bericht: De Telegraaf (natuurlijk) maar ook Trouw zetten het 3/4 paginabreed op de voorpagina en De Volkskrant ook met 3/4, maar op pagina 2 inclusief een column. De Elsevier Schoo-lezing heeft verder ook een naam op zich. Kortom, de toespraak wordt in het algemeen dus als heel relevant gezien.

Nu kost het me heel veel tijd om de lezing uit te typen aan de hand van YouTube (70 minuten is de lezing zelf; uittypen een veelvoud) en wil ik graag van te voren weten of er copyright zit op een dergelijke openbare lezing? Weet iemand dat? Op het internet is er geen bron die de tekst letterlijk geeft, dus ik moet het met m'n eigen oren doen (origineel werk, denk ik zo). Met vriendelijke groet, Ymnes (overleg) 4 sep 2013 22:02 (CEST)

Op deze site vind je info over auteursrecht. Zo niet vraag het een gespecialiseerd jurist als Arnoud Engelfriet.  Klaas|Z4␟V:  5 sep 2013 10:11 (CEST)

Ik denk dat je me verkeerd begrijpt, want ik neem aan de dhr. Engelfriet er niet op zit te wachten om steeds antwoorden van gebruikers van Wikisource en Wikipedia gratis te beantwoorden. De reden dat ik de vraag hier stel, is omdat ik de lezing van Rutte wil uittypen en hier op Wikisource wil zetten. Weet jij of iemand anders of dat mag? Ymnes (overleg) 5 sep 2013 11:22 (CEST)

Ik weet het niet, ben geen jurist, maar vermoed, omdat het een overheidsdocument betreft, er geen auteursrecht op rust. Wat Engelfriet betreft: hij beantwoordt regelmatig vragen via juridischevraag(bij)security(punt)nl [(bij)=@ (punt)=.] of via ius mentis, zijn site.  Klaas|Z4␟V:  5 sep 2013 15:28 (CEST)

Ik heb nogal wat nagezocht en ben er eigenlijk bijna, maar dus net niet helemaal. In het Wikipedia-artikel staat dat op toespraken in principe auteursrechten rusten (tenzij de spreker of de wet anders bepaalt). In de VS bevindt zich trouwens alles van de overheid in het publieke domein, zelfs de foto's van de NASA. Maar ook vallen Nederlandse wetten in het publieke domein. Weet jij/iemand misschien waar staat dat de troonrede in het publieke domein valt? Want als de troonrede van de koning(in) vrij van rechten is, dan is er een kans dat een lezing van de premier dat ook is (echter zag ik ook ergens, dat niet alles wat Nederlandse ministeries voortbrengen binnen het publieke domein valt). Ymnes (overleg) 5 sep 2013 19:35 (CEST)

[bewerken]

Vertaling

Verzoek tot overleg over het gemeenschapslogo

Ten eerste wil ik mij verontschuldigen voor het Engels. Als het mogelijk is vertaal dit dan voor andere leden van uw gemeenschap.

Het juridische team van de Wikimedia Foundation zou uw inbreng zeer waarderen over hoe op de beste manier het "gemeenschapslogo" (hiernaast afgebeeld) te beheren voor de beste balans van beveiliging van de projecten met gemeenschapsondersteuning. Hieruit voort vloeiend heeft ze een "verzoek tot overleg" aangevraagd op Meta waar ze kort uit een zetten wat de kwesties zijn die moeten worden overwogen en de opties die ze voordragen. Uw bijdrage zou waardevol zijn in het helpen hen te begeleiden in hoe het beste onze missie uit te voeren.

Bedankt! --Mdennis (overleg) (via het Global message delivery systeem). 24 sep 2013 04:57 (CEST) (verkeerde pagina? U kunt het oplossen.)

--WillemBK (overleg) 24 sep 2013 22:01 (CEST)