‘Boeken. Viollet le Duc. de geschiedenis van een stadhuis en van eene kathedraal, vertaald door Th. Molkenboer met een voorwoord van Dr. P. J. H. Cuypers, F. Bohn. Haarlem 1897’door een anonieme schrijver
Afkomstig uit Architectura, jrg. 5, nr. 34 (zaterdag 21 augustus 1897), p. 157-158. Publiek domein.
viollet le duc. de geschiedenis van een stadhuis en van eene kathedraal, vertaald door th. molkenboer met een voorwoord van dr. p. j. h. cuypers, f. bohn. haarlem 1897.
De band is van grijs linnen met de bekende gothische kleuren, rood en groen gedrukt. Bij het ontwerpen van dezen band is, meer dan men zulks gewoonlijk aantreft, gelet op verhouding en op eene constructieve verdeeling. Ditzelfde zien we betracht in het drukwerk, hetwelk in afwijking van de meeste boeken eene niet te groote plaats op de pagina beslaat. De kolom drukwerk zelf, heeft de bekende verhouding van de drieëenheid uit het boekje van de groot. Hoezeer nu deze verhouding, afgeleid van den gelijkzijdigen driehoek,
[ 158 ]aan zekere voorwaarden van schoonheid, evenmaat en harmonie voldoet, zoo schijnt het toch, dat zijne directe toepassing gevaar voor mislukken oplevert.
Het is bekend, dat de mooren in hunne versiering deze verhouding gebruikten, doch nimmer geeft hun werk den koelen stijven indruk van proportie, zooals de bladzijden van dit boek. Het komt ons voor, dat de mooren en de Middeleeuwers, benevens den gelijkzijdigen driehoek nog andere elementen gebruikten, waaraan zij een proportiesysteem ontleenden, en dat eene gelukkige verbinding dezer elementen geleid heeft tot het harmonisch stelsel van verhouding, waardoor hunne monumenten ons treffen.
Het is intusschen reeds een verblijdend teeken, dat men zich moeite begint te geven op verhouding te letten en dat er uitgevers gevonden worden, die het gewicht er van begrijpen, dus medehelpende om van het verwaarloosde boek een organisch wezen te maken.