Architectura/Jaargang 5/Nummer 6/Vereeniging voor Bouwkunst en Aanverwante Ambachten te Alkmaar

Uit Wikisource
‘Vereeniging voor Bouwkunst en Aanverwante Ambachten te Alkmaar. Vergadering, gehouden den 30en Januari’ door P. Doorn
Afkomstig uit Architectura, jrg. 5, nr. 6 (zaterdag 6 februari 1897), p. 36-37. Publiek domein.

[ 36 ]

VER­EE­NI­GING VOOR BOUW­KUNST EN AAN­VER­WAN­TE AM­BACH­TEN TE ALK­MAAR.   ver­ga­de­ring, ge­hou­den den 30en ja­nua­ri.

 De voorzitter, de heer g. looman, opende de vergadering en riep de aanwezigen een hartelijk welkom toe op de 1e bijeenkomst in 1897, maar betreurde het dat de leden van zoo weinig belangstelling weder blijk gaven. Dc notulen der laatste vergadering werden gelezen en goedgekeurd.
 Door het bedanken van den heer w. j. stoel sr. voor de benoeming als bestuurslid, werd thans gekozen de heer w. j. stoel jr.
 Tot voorzitter werd gekozen de heer h. j. de groot, thans vice-voorzitter, nadat de heer looman verklaard had voor een benoeming niet meer in aanmerking te willen komen.
 Hierna verkreeg de heer c. de wild het woord tot het doen van eenige mededeelingen naar aanleiding van een bezoek aan de sluis te ijmuiden, dat door hem was gebracht op den 16en november 1896. Aan het N. W. hoofd dezer sluis, die nog niet geheel afgewerkt was, vertoonde zich tusschen den buitenvleugel en de eerste deurkas in het metselwerk een scheur ter wijdte van ongeveer 15 mM. en op zoodanige wijze, dat de vleugelmuur geheel van het sluishoofd was afgeweken. Deze scheur was, volgens spreker, ontstaan door het naar buiten wijken of het zetten der betonfundeering. Aangezien de slagdrempel van de sluis op 10 M. — AP. ligt, was herstel dier scheur hoogst moeilijk, maar niettemin zeer noodzakelijk.
 Nadat een duiker de richting van de scheur onder water had onderzocht en alzoo gcconstateerd kon worden dat zij niet veel van de verticale afweek, liet men een halfcirkelvormige Amerik. grenenhouten kuip maken. Deze werd toen verticaal met de open zijde naar de scheur geplaatst. De open naden die, na de plaatsing, aan den onderkant en aan weerszijden bij de rechtstandsmuren werden gevormd, werden weggenomen door een breede zwaluwstaartvormige indieping te maken in de breede platen tegen de muren en ook aan de onderzijde der kuip. Hierin werd een zeer stevig met mos gevulde linnen strook aangebracht, die bij het naderen van den muur, alzoo met groote kracht werd samengedrukt. Het plaatsen der kuip leverde geen moeielijkheden op. Het uitpompen van het water, dat nu volgen moest, leverde eveneens geen groot bezwaar op, hoewel een duiker eerst nog belast [ 37 ]moest worden met het indrijven van breeuwwerk in de openingen tusschen den onderrand der kuip en den sluisvloer, omdat deze te veel water doorliet.
 Aan de dagzijde van het metselwerk werd nu aan weêrszijden van de scheur een sleuf gehakt ter diepte en breedte van 0.50 M. aan den voorkant en 0.70 M. aan den achterkant, zoodat zij in horizontale doorsnede een zwaluwstaartvorm vertoonde. Het plan van de directie was om het onderste deel der sleuf, bv. tot 6 M . — AP te vullen met cementbeton en het hooger liggende gedeelte met beste vlakke klinkers vol te metselen. Die betonstorting was evenwel aan groote bezwaren onderhevig, aangezien de gebroken muur een te groot volume water doorliet van de landzijde. Om hierin te voorzien werd in de bestaande sleuf een tweede kleinere gehakt ter hoogte van 3 M. en deze aan de bovenzijde horizontaal afgedekt. Het water dat zich boven deze horizontale lijn verzamelde, kon nu verticaal neêrstorten en werd opgevangen door een houten koker, die in de kleine sleuf werd geplaatst. De lozing van dit water geschiedde door een ijzeren buis aan de onderzijde bevestigd op den bodem der sleuf. Even vóór den dag van den rechtstandsmuur steeg deze buis door een ombuiging weer loodrecht omhoog en werd daar verbonden aan de zuigbuis van het pompwerktuig. Nu kon worden overgegaan tot de vulling van de sleuf met beton. Langs de dagzijde van den sluismuur werd een houten keering aangebracht en deze verhoogd naar gelang van de rijzing der betonlaag, die op deze wijze ongehinderd kon gestort worden. De scheur is op die manier gedicht en de opening der kluis heeft dan ook den 12en december 1896 ongehinderd plaats gehad.
 Een en ander werd door den heer de wild door schetsen op het zwarte bord toegelicht. De voorzitter bracht hem den hartelijken dank der vergadering en hoopte dat we nog meermalen iets van onzen 2en secretaris te hooren en te zien zouden krijgen.
 Hierna deed de 1e secretaris verslag over den toestand der vereeniging in het afgeloopen jaar, waaruit bleek dat er kon gewezen worden op een ledental van 43 en de vergaderingen geregeld hadden plaats gevonden. Hij ontving daarvoor den dank der verg. bij monde van haren voorzitter, die op zijn beurt door den heer ringers werd dankgezegd voor al hetgeen hij in het afgeloopen jaar voor de vereeniging gedaan had.
 In verband met het op de vorige verg. beslotene werd medegedeeld, dat als onderwerpen voor de uitteschrijven prijsvragen gekozen waren: 1e een ontwerp van een eenvoudig getuigschrift en 2e een ontwerp van een haltegebouw voor een stoomtram. De mededinging voor de è open te stellen voor de inwoners der provincie en de prijs daarvoor te bepalen op f25.—, voor de 2e uitsluitend belangstellenden binnen alkmaar uittenoodigen en als aanmoediging daarvoor te stellen een 1e prijs van f15.— met getuigschrift en een 2e prijs alleen het getuigschrift.
 Tot juryleden werden benoemd de heeren j. cock, g. kalemink, g. looman, allen te alkmaar, en g. itz te vlaardingen.
 In verband met het uitschrijven dezer prijsvragen herinnerde de heer matthijzen aan de beursprijsvraag, waarvoor hij indertijd ook een ontwerp had ingezonden, waarbij hij het betreurde dat ontwerpen, die „bepaald prachtig” waren, bij de expositie in een donkeren hoek (gruwelkamer?) waren opgehangen.
 De jury, die door de vergadering was benoemd, moest z. i. „ruim” zijn in hare beoordeeling.
 De heeren looman, de wild en doorn beantwoordden den heer matthijzen en gaven hunne bevreemding te kennen over zeker zeer zonderling verband dat door laatstgenoemde gezocht werd tusschen een prijsvraag gelijk aan die van de Beurs en die waar het eenvoudig het ontwerp geldt van een haltegebouw voor een stoomtram.
 Niets meer aan de orde zijnde, sloot de voorzitter de vergadering.
p. doorn.