Iconologia of Uytbeeldinghen des Verstants/Sanita (1)
← Fama chiara. Heldere Fama. […] | ‘Sanita. Gesondheyt’ door Cesare Ripa | Sanita. Gesondheyt → |
Afkomstig uit Cesare Ripa et al. (1644) Iconologia of Uytbeeldinghen des Verstants, Amstelredam: Dirck Pietersz Pers, p. 162. Publiek domein. |
Sanita. Geſondheyt.
EEn Vrouwe van bedaegd ouder, die in de ſlincker hand een quaſtige ſtock ſal hebben, alwaer een Slange is omgekrult.
De Haen is Æſculapius, die een Vinder van de Medicine is, toegewijt, en dat om de wackerheyt die een goed Medicijn geſtaedigh behoort te hebben. Dit Dier was van de Oude in ſulcken waerde gehouden, dat zy daer voor offerhande deden, gelijck als aen God. Socrates, gelijckmen by Plato leeſt, ſich vindende op ’t eynde ſijns levens, liet by uyterſte wille nae, datmen Æſculapius eenen Haen ſoude vereeren, willende daer mede te kennen geven, dat hy als een wijs Philoſooph, de Godlijcke goedertierentheydt danckte, diewelcke ſoo lichtlijck alle onſe moeylijckheden en gebreecken genas: en hierom ſoo wierde door Æſculapius verſtaen, de mededeelinge van dit tegenwoordige leven.
De Slange op de maniere, als geſeyt is, is een teycken van de Geſondheyt, om dat die ſeer geſont is, jae veel geſonder als andere Dieren, die op der aerde leven. Dat de Slange te gelijck den ſtock omſlingert, dat bediet mede de geſontheyt des lichaems, diewelcke door de kracht des gemoeds en der geeſten, wort onderſtut en gehandhaeft. En aldus wort dit oock, door eenige, de Slange die Moyſes aen ’t hout, in de Woeſtijne hadde opgerecht, uytgeleyt en verklaert.