Overleg gebruiker:Avelivloms

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikisource
   Welkom op Wikisource, Avelivloms!


Leuk dat je meedoet met dit gemeenschapsproject. We willen je zo veel mogelijk het voel-je-vrij-en-ga-je-gang-gevoel geven. Hier volgen een aantal aanwijzingen die van pas kunnen komen:


  • Een verzameling nuttige links is te vinden op het Gebruikersportaal, dat ook in het menu aan de linkerkant te vinden is.
  • Experimenteren kan in de Zandbak.
  • Wie voorzichtig wil beginnen met bewerken, kan eens kijken bij de Beginnetjes of de Nog te vertalen-bronnen. Wellicht kun je een artikel daar met je expertise uitbreiden.
  • Heb je je nog niet (gratis) geregistreerd, bedenk dan dat dit veel voordelen heeft. Je hebt meer mogelijkheden; zo kun je allerlei voorkeuren instellen en je eigen artikelen in de gaten houden. Ook als je vanaf verschillende computers werkt komen je bijdragen dan in één overzicht. Daarnaast roept een naam binnen de gemeenschap meer herkenning op dan een IP-adres.
  • Wees zorgvuldig met het werk van anderen. Als je de titel van een artikel wilt wijzigen, doe je dat via "wijzig titel". (Dat kan alleen na registratie.) Op die manier blijft de voorgeschiedenis (welke auteurs hebben bijgedragen) bewaard. Die kun je ook bekijken door op "geschiedenis" te klikken.
  • Je kunt berichten ondertekenen met vier tildes, dus ~~~~.
  • Lees ook eens de conventies en de wikiquette van Wikisource.


Veel plezier en succes namens alle gebruikers van Wikisource!

Dag Avelivloms! Welkom en dank je voor je bijdragen. Probeer je de documenten nog van de juiste lay out te voorzien: categorie en dergelijke? Als je vragen hebt, gewoon stellen! Groet, JosN 18 apr 2011 08:56 (CEST)[reageer]

Hartelijk dank voor het welkkomstwoord. De lay out wijzigen heb ik nog nooit gedaan. De vermelding van de categorie gebeurde op Wikipedia altijd door een moderator, wat soms wel kon leiden tot bepaalde vergissingen. Hoe moet de lay out er precies uitzien? Hoe wijzig ik hem? Ik zou als categorie voor de teksten die er nu opstaan gebruiken: Suriname - Strafrecht - Wetboek van Strafrecht. Doe er ééntje voor, ik doe dan de rest. Ik ben het Wetboek van Strafrecht van Suriname op Wikisource aan het zetten. Naar die bijdragen wordt verwezen op Wikipedia in het trefwoord Wetboek van Strafrecht (Suriname). In Suriname staat het bekendmaken van de wetten nog in de kinderschoenen. Een zo belangrijk document als het Wetboek van Strafrecht verdient een ruimere bekendmaking. De teksten op Wikisource kunnen gewijzigd worden wanneer zij worden geamendeerd. Dat gebeurt dus niet op de sites van de overheid (De Nationale Assemblée). Zelfs mensen die bij de politie werken (administratieve kracht) hebben nog nooit hun Wetboek van Strafrecht gezien.
Ik zou zeggen: kijk een beetje rond op wikisource hoe je voorgangers te werk zijn gegaan. Wat ik meestal doe is het volgende: Ik plaats links naar de documenten die ik wil plaatsen. In jouw geval op [[1]]. Verder moet er bij ieder apart document een zogenaamde taxobox. Klik bijv. 's op de "bewerken"-knop van Grondwet van Suriname. Copieren en plakken in je eigen document en dan de gegevens aanpassen. Nooit bronvermelding vergeten! En als laatste plaats je ieder document in één of meerdere categorieën. Als het nu heel veel documenten zijn, maken we er een apart thema van ofzo. Misschien ook even naar de naam van de link kijken. Ik zal wat aanrommelen... In ieder geval erg goed dat er bronnen uit Suriname op Wikisource worden geplaatst!! JosN 18 apr 2011 23:25 (CEST)[reageer]
Ik heb wat veranderd in Wetboek van Strafrecht Suriname/Misdrijven tegen de zeden. Ik weet niet of jij ook de naam kan wijzigen, anders doe ik dat wel. Ik heb ook een interwiki geplaats op de wikipedia-pagina. Succes! JosN 18 apr 2011 23:53 (CEST)[reageer]

Ja maar op het trefwoord op Wikipedia - Wetboek van Strafrecht (Suriname) - werkt de verwijzing naar Misdrijven tegen de zeden niet meer! Kun je dat herstellen?

Heb het zelf hersteld

Hallo, Onderstaand bericht heb ik ook op de overlegpagina van Gebruiker:Godsparel geplaatst. Ik denk dat er toch wat dingen wat moeten worden aangepast. Die komen de leesbaarheid en vindbaarheid ten goede.

  • Op de eerste plaats stel ik voor dat als er heel veel bronnen geplaatst gaan worden dat we een eigen Hoofdportaal Surinaamse rechtsdocumenten inrichten. Daar plaatsen we dan gerangschikt naar boek (hebben die een titel?) links naar de verschillende titels. Dan kunnen de externe links op w:Wetboek van Strafrecht (Suriname) kunnen worden verwijderd. Er staat al een link naar Wikisource. Als het niet zo heel veel bronnen zijn dan zetten we ze onderelkaar op Hoofdportaal:Rechtsdocumenten#Suriname.
  • Ik stel ook voor de om de namen van de documenten te wijzigen: Wetboek van Strafrecht Suriname/Misdrijven tegen de zeden, dus met een slash ipv haakjes. Ook dat zorgt voor wat meer duidelijkheiden sluit aan bij het gebruik hier op de Nederlandstalige Wikisource.

En dan nog wat opmerkingen wat betreft de lay out:

  • Iedere bron moet geplaatst worden in een categorie. Zie onderaan bij Wetboek van Strafrecht Suriname/Misdrijven tegen de zeden.
  • Iedere bron heeft een zogenaamde taxobox met daarin wat gegevens, waaronder bronvermelding.
  • Als een bron uit verschillende hoofdstukken bestaat, kun je de tekst indelen in hoofdstukken en paragrafen, dmv verschillende =.
  • Kijk het truukje af bij andere bronnen op deze Wikisource en op anderen. Er is op wikibooks een handleiding te vinden.

Als laatste:

  • Als je een tekst hebt geplaatst kun je de tekst bekijken voordat je 'm opslaat, door op de knop Bewerking ter controle bekijken te klikken. Nu heeft iedere bron heel veel bewerkingen die allemaal worden opgeslagen en dat kost weer veel ruimte op de verschillende servers.

Ik ben overigens een van de admins hier en wil je natuurlijk helpen als je vragen hebt! Groet, JosN 21 apr 2011 13:11 (CEST)[reageer]

Woorden als 'taxobox' klinken mij als Chinees in de oren. Ook van de rest snap ik geen snars. Ik werk nog maar een week op Wikisource, en behelp me met de technieken die ik beheers. En het resultaat is er toch. Eén keer heeft een moderator of administrator iets aan mijn werk willen verbeteren, en hij heeft het om zeep geholpen. Ik heb het mogen herstellen. Met de beste wil van de wereld, IK kan geen gevolg geven aan deze commentaar. Binnen een paar maanden zal dat misschien anders zijn, maar ik betwijfel het. Zoals het er nu opstaat werkt het, en dat is voorlopig het enige dat voor mij telt. En dat van dat 'bekijken" dat betrouw ik niet, weet zelfs niet hoe dat moet. Zijn de servers dan zo overbelast? Kijk eens op Wikiopedia op het trefwoord Roger Dillemans! Heeft de auteur daarvan ook een vermanend bericht gekregen? Hij heeft er in alle geval geen rekening mee gehouden dan! Dus ik zou zeggen: laat me voorlopig voortboeren, en verbrod andermans werk niet in naam van het grote ideaal. Avelivloms 21 apr 2011 13:34 (CEST)[reageer]

En ik voeg er aan toe: ik heb dus geen hoge petop van administrators, moderatoren of redacteuren die andermans werk zogezegd willen verbeteren, maar het naar de knoppen helpen! Dan veel liever mijn bescheiden aanpak hoor! Avelivloms 21 apr 2011 13:37 (CEST)[reageer]

Nou nou nou... Ik geef alleen wat tips. Geen reden om boos te worden. Ik wil alleen helpen en wat ik schrijf is zeker niet vermanend bedoeld. Je werkt mee aan een project naar beste kunnen, prima. En dat doe je met de technieken die je beheerst, ook prima. Wat is er mis wat hulp? Vind je het goed dat ik de bronnen die je plaatst wat aanpas aan wat hier gebruikelijk is? Zo zorgen we er voor dat de bronnen die je plaatst wat gemakkelijker te lezen zijn en ook te vinden zijn voor een (toevallige) bezoeker. Het doel van Wikisource, Wikipedia, enz. is dat we gezamelijk hier aan werken.
Je vertrouwt het bekijken niet terwijl je niet weet hoe dat moet. Niet moeilijk: klik op de knop bewerking ter controle bekijken. Dat gaat bijna altijd goed.
Ik weet niet of servers overbelast zijn, maar alles wordt wel iedere keer opgeslagen. Ik weet niet wie Roger Dillemans is en het maakt me ook niet uit. Volgens mij is het ook eenvoudiger om je tekst eerst te bekijken voordat je 'm opslaat.
Die ene keer dat die admin het werk heeft willen verbeteren, dat was ik. Je begrijpt blijkbaar niet wat ik gedaan heb. De tekst staat er nu 2x op... Is niet zo'n punt en we kunnen het er over hebben of het een verbetering was.
Dus: vind het goed dat ik je help? Het toch zou zonde van je eigen werk zijn als je over een tijd al die bronnen nog een keer moet bewerken? Ik verbrod je werk echt niet. Groet, JosN

OK Avelivloms 21 apr 2011 14:26 (CEST)[reageer]

Binnenkort zal ik wat van je bronnen aanpassen. Zeg dan maar wat je er van vindt. Nog even voor de helderheid: ik ben echt heel blij met de nieuwe hulp. Wellicht raken wat mensen uit Suriname geïnteresseerd en komen er van die kant ook nieuwe bronnen op WIkisource. Groet, JosN 21 apr 2011 14:36 (CEST)[reageer]

Vraagje[bewerken]

Dag Avelivloms, even twee vragen. Ik heb even gekeken op de site van De Nationale Assemblee. Is het de bedoeling dat alles wat daar staat op Wikisource komt? Als dat zo is richt ik een Hoofdportaal Surinaamse wetgeving in, waar dan alles bijelkaar staat. En ten tweede: De artikelen die je nu plaatst, dat zijn de verschillende titels van het Wetboek. Vind je handiger dat ik ze op een bladzijde rangschik op alfabetische volgorde of op nummer van boek en dan op nummer van artikel? Met andere woorden: ik ga een inhoudsopgave maken en ik wil graag weten wat het gemakkelijkst is. Groet, JosN 26 apr 2011 14:38 (CEST)[reageer]

Het is zeker niet de bedoeling om alles van de website van De Nationale Assemblée over te nemen. Het Wetboek van Strafrecht is een voor de praktijk zeer belangrijke wettekst, en hij belangt veel mensen aan. De teksten op Wikisource kunnen gemakkelijk aangepast worden in geval van wetswijziging, hetgeen niet mogelijk is op de website van De Nationale Assemblee. Deze wetswijzigingen worden bezorgd door een juriste van het Ministerie van Justitie en Politie. Zo is de wijziging van artikel 295 van het Surinaamse Wetboek van Strafrecht (misdrijven tegen de zeden) betreffende de verkrachting, reeds in de Wikisource-tekst verwerkt. Dat zullen wij blijven doen, naarmate de wetswijzigingen ons worden doorgegeven.

Het is de bedoeling op Wikisource nu wetteksten op te nemen die niet op de website van De Nationale Assemblee staan. Ik denk bijvoorbeeld aan de Begrafeniswet 1959. Die teksten zullen ons (Godsparel en mij) bezorgd worden door een juriste van het Ministerie van Justitie en Politie. Ik heb daar reeds een tweetal keer naar gevraagd, en ze zei dat ze ze in PDF zou toezenden. Wij wachten af.

Het lijkt me NIET aangewezen de teksten in alfabetische volgorde op te nemen. Dat werkt m.i. eerder verwarrend. Volgens de volgorde van de titels lijkt mij beter. Avelivloms 26 apr 2011 14:50 (CEST)[reageer]

Ok, dus dat wordt een volgorde op Boek en dan op nummer van titel. Aangezien we nu al zo'n 50 teksten hebben maak ik een apart hoofdportaal aan. Daar kun je dan de nieuwe titels invoegen. JosN 26 apr 2011 15:04 (CEST)[reageer]

Het Wetboek van Strafrecht van Suriname is volledig op Wikisource, er komen geen nieuwe titels meer bij. Avelivloms 26 apr 2011 15:11 (CEST)[reageer]

nieuw hoofdportaal[bewerken]

Beste Avelivloms, ik heb een nieuw hoofdportaal gemaakt: Hoofdportaal:Surinaamse rechtsdocumenten. Hier kan je ism Godsparel titels toevoegen, etc., etc. Groet, JosN 26 apr 2011 16:10 (CEST)[reageer]