Pagina:Album der Natuur 1852 en 1853.djvu/776

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is gecontroleerd

— 356 —

van dat land, kon mozes niet onkundig zijn geweest van het gebruik dezer plant bij de Egyptenaren. Zouden de boeken van mozes ook niet zijn geschreven geweest op den Egyptischen papyrus?

Een papyrus-stengel
een papyrus-stengel.

Dit beweert winkelmann althans van de boeken van jeremiah. De oude geschiedschrijver horapollo heeft van deze plant gezegd, dat zij als zinnebeeld van oudheid bij de Egyptenaars werd gebruikt. Dergelijke zinnebeeldige voorstellingen werden bij de Ouden meermalen aan de natuur ontleend. De Atheners stelden de oudheid van hun geslacht zinnebeeldig voor door een krekel, daarbij zeker gedenkende aan de fabel van tithonus, den onsterfelijken maar stokouden echtgenoot van de eeuwig jonge en immer schoone aurora. Op oude monumenten, het meest op bas reliëfs, ziet men deze plant veel voorgesteld, waar water en jagten zijn afgebeeld. Het Leidsch Museum van Oudheden geeft hier alweder eene rijke bron voor onderzoek.

Indien men nagaat hoe veelvuldig het gebruik van deze plant was, dan kan men daaruit besluiten hoe algemeen zij moet zijn voorgekomen.

De wortel diende als brand-