Pagina:Album der Natuur 1858 en 1859.djvu/756

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is proefgelezen
228
HET MELKSAP DER PLANTEN.

scheiden zijn, ontstaat daaruit die uiterst rekbare en veerkrachtige stof, die algemeen onder dezen naam of onder dien van elastieke gom bekend is.—In sommige planten bestaan echter de kleine ligchaampjes, die het melksap troebel maken, ook nog uit harsachtige en andere stoffen. Bovendien doet ons het miskroskoop in het melksap van vele uitheemsche Heksenmelksoorten (zoo als Euphorbia canariensis, splendens, antiquorum) nog zetmeel vinden. Dit zetmeel heeft hier echter een geheel eigenaardigen vorm, dien men nog nergens elders in het plantenrijk teruggevonden heeft. Het gelijkt volstrekt niet op de eironde, niervormige of hoekige gedaante, welke de zetmeelkorrels der aardappels en der granen bezitten, maar vertoont zich als kleine knodsvormige staafjes, die dikwijls veel op doodsbeenderen gelijken. Men ziet eene afbeelding van zoodanig melksap bij eene Fig 3
Fig. 3.
250malige vergrooting in fig. 3.

Eindelijk zijn in het melksap nog onderscheiden stoffen opgelost, zoo als eiwit, suiker, alcaloïden en zouten[1] Wanneer men het melksap aan de lucht blootgesteld aan zich zelf overlaat, dan ziet men alras daarin eene verandering ontstaan.

 1. Reeds voor vele jaren heeft faraday een onderzoek bekend gemaakt van het Amerikaansche melksap, dat voor de bereiding van caoutchouc gebruikt wordt (waarschijnlijk van Hevea cahucha afkomstig); hij vond daarin, in 100 deelen:

  Caoutchouc . . . . . . .31.7.
  Eiwit . . . . . . . 1.9.
  Gekleurde stikstof houdende stoffen en was . . 7.13.
  In water oplosbare stoffen . . . . . 2.9.
  Water en zuren . . . . . . 56.17.
  Totaal  100.00.

  Bij een onderzoek van het Melksap van Ficus elastica, te Utrecht verrigt, vond adriani daarin:

  Water . . . . . 82.30.
  Caoutchouc . . . . . .9.57.
  Hars . . . . . .1.58.
  In water oplosbare stoffen . . . . . . 2.18.
  Magnesia-zout enz, . . . . . 0.36.
  Totaal   100.48.

  .