Naar inhoud springen

Pagina:Album der Natuur 1861.djvu/445

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen
29
WETENSCHAPPELIJK BIJBLAD.

Voit bevond, dat van een dier, welks vaste stof 91.6 grammen woog, 82,1 gr. uit anorganische en 9,5 gr. uit organische stoffen bestond. De schelp van hetzelfde bevatte 212,21 gr. vaste deelen, waarvan 203,06 anorganische en 9,09 organische. Het blijkt hieruit, dat de Unio slechts zeer weinig organisch en daarentegen zeer veel anorganisch voedsel assimileert. In weerwil hiervan bevatten de wateren, waarin de Unio het snelst groeit en de dikste schalen verkrijgt, slechts zeer weinig anorganische stoffen, inzonderheid koolzuren kalk. De hoeveelheid dezer laatste stof, namelijk in een geval 79,1 gr. en in een ander 198,2 gr., beantwoordt in het eerste geval aan 5838 en in het tweede aan niet minder dan 14.627 liters van het water, waarin de dieren leefden. Hieruit laat zich besluiten tot de geweldige hoeveelheid water, welke door het watervaatstelsel van het dier moet gevoerd worden om daarin een gedeelte van zijn kalkgehalte tot vorming der schaal te verliezen. V. meent zelfs, dat langs dien weg de eigenlijke ademhaling plaats grijpt en betwijfelt, of de tot dusver als eigenlijke ademhalingsorganen beschouwde kieuwen wel ter ademhaling dienen.

 

Oesterteelt.—In de vergadering der Fransche akademie van den 28 Januarij j.l. gaf coste verslag over de uitkomsten der oesterteelt op verschillende punten van Frankrijk. Deze uitkomsten zijn allezins voldoende. Onder anderen noemde hij het eilandje Rhé, rondom hetwelk vroeger een slijkerige bodem zich uitstrekte, maar welke thans vervangen is door een uit rotsstukken gevormden bodem, verkregen door het laten springen der rotsen, die het eiland omgaven. De oesterteelt is aldaar volkomen geslaagd, en men schat reeds nu het aantal oesters, die vandaar in het volgende jaar in consumtie zullen kunnen worden gebragt, op bijna vierhonderd millioenen.

 

De op een na hoogste berg der aarde.—Tot voor korten tijd volgde de Kintschindjunga in rang onmiddellijk op den Mount Everest. Volgens de nieuwste opmetingen der Engelschen in Kaschmir, moet thans de eerste der genoemde bergtoppen dien rang overgeven aan eenen top uit het Karakorum-gebergte, die, omdat niet ver van daar nog een tweede weinig minder hooge bergtop voorkomt, den naam van Karakorum no. 2 ontvangen heeft. De hoogte der drie hoogste bekende bergen der aarde bedraagt, volgens de jongste bepalingen:

Mount Everest....... 29002 E. voet of 8846 Ned. el.
Karakorum, no. 2... 28278 E. voet of 8625 Ned. el
Kintschindjunga...... 28156E. voet of 8588 Ned. el

(Petermann's Mittheilungen etc, 1861, p. 1).