Naar inhoud springen

Pagina:De Duinen en Bosschen van Kennemerland, Van Eeden 1868.djvu/73

Uit Wikisource
Deze pagina is gevalideerd

55

die elders verdwenen zijn en hier als overblijfsels der oude wildernis prijken. De oever is bedekt met duizende vergeet-mij-nietjes (Myosotis palustris L.), primula's, rietgrassen (Carex), waterboterbloemen (Caltha palustris L.), de waterpunge (Samolus Valerandi L.) en de groote ranonkel (Ranunculus Lingua L.). In het water groeit de hooge zwanebloem (Butomus umbellatus L.), de gele lischbloem (Iris Pseudacorus L.), de aloë-achtige krabbeschaar (Stratiotes Aloïdes L.) en het zeldzame bronmos (Fontinalis antipyretica L.), dat ik rondom Haarlem alleen hier heb mogen vinden.

Noordwaarts van den Aardenhout ligt een kale vlakte, waar vroeger de bosschen van Oosterduin gevonden werden. Het sloopen dier schoone buitenplaats heeft den eigenaar weinig voordeel en Haarlems omstreken groot nadeel toegebragt. In het bosch langs den duinkant is hier een breede opening gekomen, waardoor de zeewind onmiddellijk van het duin over de weilanden blaast, en overal, zelfs tot in den Haarlemmerhout zijn vernielende kracht doet gevoelen.—Nog te weinig begrijpt men het groote nut der bosschen langs het duin; nog te weinig ziet men in, dat de houtteelt in de schrale duingronden meer voordeel kan geven dan de treurige aardappelbouw. Nu ziet men op Oosterduin schraal aardappelland, waar de armoede, die, even als de brandnetels, steeds de slechtste plaatsen uitkiest, zich meer en meer begint te nestelen.—Als een overblijfsel der bosschen, die hier eenmaal gestaan hebben, bewonderen wij nog aan den slootkant op de tegenoverliggende boerderij de fraaije gele ranonkelachtige anemone (Anemone ranunculoïdes L), een der zeldzaamste woudplanten van ons vaderland.

Zeer boomrijk zijn de duinen tusschen Bentveld en Overveen, en kenmerkend is hier het parelkruid (Lithospermum officinale L.) met zijn hooge stengels, donkergroene blaadjes en kleine gele bloemen.—Ook wordt hier en daar nog een enkele kruisbezie (Ribes Grossularia L.) gevonden. Tusschen den straatweg naar Zandvoort en het voetpad, dat met dien straatweg een scherpen hoek vormt, liggen talrijke groote en kleine duinboschjes; ook