Pagina:Het Bouwbedrijf vol 006 no 010 p 201-203.djvu/2

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen

202
BOUWBEDRIJF


 
[auteursrechtelijk beschermd]

Afb. 10. Complex kunstenaarsateliers met appartementen. Constructie met gestandariseerde onderdeelen.
Arch. Alberto Sartoris. (rationalistische richting).

[auteursrechtelijk beschermd]

Afb. 11. Complex kunstenaarsateliers met appartementen.
Arch. Alberto Sartoris.

[auteursrechtelijk beschermd]

Afb. 12. Plattegronden van de beganegrond, en 1e verdieping van afb. 10 en 11.

sterk en overheerschend geworden is, dat zij niets daar tegenover te stellen hebben. Wellicht zullen zij beweren, dat Wright’s architectuur ook van Italiaansch-futuristische oorsprong is! Immers, Wright’s vroegere constructies zijn van veel meer invloed op de nieuwe architectuur geweest, dan het futurisme, dat de Amerikaansche architect volslagen onbekend was. Indien Daguerre de uitvinder is der photografie, zoo wil dat nog niet zeggen dat hij daarom tevens de schepper is van de film! Niemand van ons zal de groote „genetische waarde van het futurisme (van omstreeks 1909—1914) in twijfel trekken, doch de futuristische ideologie is van geen wezenlijk belang meer en reeds lang, sinds 1916, door een betere, meer universeele, uit de noordelijke cultuurzone herkomstige ideologie, vervangen. De vele realisaties in architectuur en kunst in Holland, Duitschland, Tcheko-Slowakije, bevestigen hiervan de juistheid.

Afb. 15. Maquette van een villa.
Arch. Giovanni Vedres (1927).

In genoemd artikel bekent Alberto Sartorius dit ook onomwonden. Hij springt in de bres voor de Hollanders, de werkelijke initiatoren der nieuwe architectuur [1], die de ideeën vastgelegd in het bekende architectuurmanifest van

  1. Ter gelegenheid eener expositie van de z.g.n. Stijlgroep in de Ecole Supérieure d’Architecture te Parijs in 1924, door schrijver georganiseerd, uitte de „capo” van het Futurisme F. T. Marinetti, niet slechts in een brief zijn enthousiasme voor deze architectuur, doch verklaarde in zijn lezing aan de Sorbonne te Parijs, openlijk, dat deze Hollanders de scheppers eener geheel nieuwe kunst- en architectuurtijdperk waren. (V. D.).