Pagina:Iconologia of Uytbeeldinghen des Verstants Cesare Ripa 1644.djvu/403

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen
 
381
Oorſprong der Liefde. Origine d’Amore.

dat de groote van de kleyne konnen werden overwonnen. Daerom ſeyt P. Mimus, ’t is voorſichtigh gedaen, zijnen Vyand, oock hoe kleyn hy zy, te vreeſen. Die geene, die te ſeer op haere kracht vertrouwen, ſoo in ’t betoonen van wreedheyt als in ’t plegen van allerleye ſchelmſtucken, die ſullen gewaerſchouwt zijn, ſich te onthouden van een ander ongelijck te doen, en geloven, dat alſulcke overlaſt, als zy een ander gedaen hebben, wederom aen haer kan gebeuren, en gedencken, of wel ’t ſelve met geweld niet kan geſchieden, dat zy dan door looſheyt en treecken konnen werden overwonnen. En die niet kan van eene, die kan van meerder overwonnen werden. Een ſpreucke, die van den wreeden Maximinus, geſeyt is, en die door zijne grootheyt van perſoone en ſterckheyt onverwinnelijck wierde gehouden. De Oliphant is groot, nochtans wort hy om hals gebracht. De Leeuw is ſterck, nochtans wordt hy doodgeſlaegen. Wacht u voor veelen, ſoo ghy weynigen niet vreest.

Dit heeft de moedwillige Keyſer Maximinus ſeer wel beproeft, want als hy te gelijck met zijnen ſoone, op den middagh in zijn tente in de belegeringe van Aquilea ruſtede, is hy, met zijnen ſoone, van de ſoldaten vermoort, en beyde de hoofden zijn nae Romen geſonden, en dat niet alleen van veele perſoonen, maer oock door eene van de minſte, kan een groot Heer werden t’ondergebracht, even gelijck de Crocodil van den Dolphin, door liſtigheyt wort verraſt. Ehud in ’t iii capit. der Rechteren, dragende geſchencken aen Eglon, den Koningh der Moabiten, veinſde heymlijcke ſaecken met hem te willen ſpreecken, ſtack den Koningh met een tweeſnijdend Mes dat hy ſtierf. Deſe ſaecke ſchijnt by onſen tijde vernieuwt te weſen, by Jacob Clement van de Ordre der Preekebroers, diewelcke onder ſchijn van brieven aen den Koningh Henric de iii over te leveren, ſich tot de knyen toe buygende, als of hy hem eerbiedigheyt wilde bewijſen, ſoo duwde hy hem van gelijcken met een Mes in de buyck. ’t Is wel waer dat hy een ander uytkomſt hadde als Ehud, want Ehud vluchtede veyligh, maer deſe wierde terſtont van den ommeſtanders gedoot, eer noch de Koningh den geeſt gaf. Behouden keerde oock Judit, de moedige Weduwe, in haer Vaederland wederom, met het hoofd van Holofernes, Vorſt van Aſſyrien. Pauſanias de Iongelingh, daer niemant eenigh quaed vermoeden op hadde, gelijck Juſtinus ſeyt, klaegt dickwijls aen Philippus, Koningh van Macedonien, over het geweld, dat van Attalus gedaen wierde, en ſiende dat de Koningh het ſelve niet ſtrafte, maer dat hy met dien dwarspael lachte, en hem noch eerde, nam de wrake aen van een onbehoorlijck Rechter, doode hem in een nauwe ſtraete verre van zijn wacht. Een oude Vrouwe ſiende van het dack, dat haer ſoone van den Koningh Pirrus benart wierde, wierp een tegelſteen, van boven neer, doodende Pirrum, waer door haer ſoone wierde verloſt; gelijck Plutarchus verhaelt. Een Perſiaen doorſtack den Apoſtaet Julianum liſtlijck met een ſpieſſe. Stephanus de Voorſpraeck, quam als of hy kranck was, mette ſlincker arm verbonden, voor den Keyſer Domitianus, diewelcke, alſoo hy met opmercken eenige ſchriften las, die hy hem hadde gegeven, is van hem in zijn ingewand, met een Mes gewont, en met deſe liſtigheyt heeft de Procureur, een Monſterdier der wreedheyt, getemt: want hy was een yder ſchricklijck, door ’t bloedvergieten van ſoo veele eedelen, die hy dede om hals brengen. Alſoo dat de leelijcke en ſchandelijcke overlaſten, ſoo in ’t gemeen, als in ’t beſonder, oock van de alderminſte perſoonen, door den wegh van arghliſtigheyt, konnen werden gewroken.


Origine d’ Amore, Oorſprongh der Liefde; door Zaratino Caſtellini, Romani.


EEn Vrouwe die een doorschijnende ronde Spiegel in de hand heeft, die dick en ſwaer is, houdende dieſelve tegen de ſtraelen van de Sonne, diewelcke daer door ſchijnende een Fackel ontſteecken, die zy in de ſlincker hand heeft, alwaer aen ’t handvatſel een rolle komt met dit opſchrift: Sic in corde facit amor incendium, dat is, aldus ontſteeckt de Liefde den brand in ’t herte.

De oorſprongh der Liefde ſpruyt uyt het oogh, uyt het geſicht, en van een ſchoon ontwerp te ſien. Eenige ſouden konnen bewijſen, dat oock door ’t gehoor de Liefde geboren wert, en dat door deſe reedenen:

B b b 3 Als