Pagina:Land en volk van Sumatra (1916).djvu/164

Uit Wikisource
Deze pagina is niet proefgelezen
124

Indragiri heeft in hei benedenland eene bevolking van KustIfaleiera; in de Kwanran-distrioton is de bevolking- Minangkabausch.

Ter Oostkust van Sumatra is de bevolking langs de kusten Maleisch; in een breede Btrook langs de residentie Sumatra's Westkust Minangkabausch; verder Noordelijk is de zuiver Maleische kuststreek smal en heeft men eene zone van eene gemengd MaleisehBataksche bevolking, welke in de Doesoen overgaat in eene zuiver Batakeche. Aan de Koealoe, de Panai, de Bila en in Batoe-Bara hebben de Batakfl tot aan de zee toe de overhand, doch het is moeilijk hier een juiste grens te trekken, daar ook hier in de wandeling gemeenschap van godsdienst voor gemeenschap van stam gold. Het Bataksche Tandjong Kasau is Mohammedaansch van geloof.

In Tapanoeli is de kustbevolking Maleisen, althans in Natal; verderop gemengd Bataksch-Maleisch met het Mohammedanisme als band.


§ 26. Minangkabausche Maleiers.

Afgezien van de talrijke Minangkabauers in de verstrooiing, woont dit volk in de residentie Sumatra's Westkust, Moko-Moko, Koerintji ' en het overige Boven- en Midden-Djambi; de Redjangs en Lebongs zijn als Minangkabauers te- beschouwen; verder in Midden- en Boven-Indragiri en in de bovenstreken van Siak. Deze echte trekvogels zijn verder zeer talrijk in de Atjehsche kustplaatsen, in het cultuurgebied van Sumatra's Oostkust, kortom, overal op Sumatra en ver daarbuiten, waar maar wat te verdienen is.

Hierbij moeten we niet vergeten de Minangkabausche koloniën op het schiereiland Malaka, gevolg van vroegere emigraties op groote schaal (zie § 39).

Gelijk de Grieken in de Levant tot ver buiten het eigenlijke Griekenland worden gevonden in allerlei betrekkingen en broodwinningen, zoo zijn ook een groot aantal Minangkabauers tot ver buiten hun stamland verspreid.


Hun voorstelling omtrent binnen- en buitenland en invoering van godsdienst en adat.

Als het echte stamland beschouwen zij Agam, de Limapoeloeh