Pagina:Land en volk van Sumatra (1916).djvu/201

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is niet proefgelezen

155

meisje bij eene huwelijkskeuze haar eigen zin wil volgen, bestijgt (nöik) zij het huis van den rödjö van den man harer keuze. Bij Mandailingers en Loeboes komt dit huwelijk mede voor.

Onwettige geboorten behooren alzoo tot de zeldzaamheden. Het geval kan zich voordoen, dat de vader van het verwachte kind het meisje niet huwen kan ; in dat geval wordt dikwijls voor een fictief huwelijk en een fictieven vader gezorgd.

Ongehuwde vrouwen zijn eene hooge uitzondering; de vader of de maniak voorkomt wel, dat dochter of kemanakan ongehuwd blijven. Bij de Lampoengers bestaat een vrij ongedwongen omgang tus- schen jongelieden van beiderlei geslacht. Des avonds worden vele bijeenkomsten gehouden, waaraan de geheele opgroeiende dorpsjeugd deelneemt en men zich vermaakt met elkaar geïmproviseerde min- neliederen toe te zingen, waarbij heel wat dichterlijk talent wordt ontplooid.

Ook bij de Bataks kent men dit woordenspel, dat een echte wedstrijd wordt tusschen de jongens en de meisjes. Het loon voor den knappen, overwinnenden redenaar blijft niet uit. In overeenstemming met het exogame begrip wordt er scherp op gelet, dat een jongeling niets uithaalt met een meisje van zijn eigen marga.

Bij de Loeboes en verschillende andere volken bestaat iets der- gelijks. Door den invloed van den Islam worden de zeden op dit punt strenger.