Pagina:Land en volk van Sumatra (1916).djvu/232

Uit Wikisource
Deze pagina is niet proefgelezen

184

Het aantal scholen is ook grooter dan noodig is; zij liggen dikwijls op zeer korte afstanden van elkaar.

Een ander gevolg van het onbeperkte subsidieeren van zendingsscholen is, dat er eene sterke wanverhouding is komen te ontstaan tusschen de Gouvernementsuitgaven voor den onderwijsdienst en de Gouvernementsinkomsten in het zendingsdistrict. In het overige Sumatra geschiedt de oprichting van scholen geleidelijk, en terecht. Ten opzichte van gesubsidieerde zendingsscholen evenwel bestaan practisch geene perken. Zooals nu de toestand is, wordt per hoofd der bevolking door het Gouvernement in het zendingsdistrict aan onderwijs onevenredig veel meer betaald dan in het overige Sumatra. Dit alles wijst er op, dat het beter ware voor de subsidieering van het zendingsonderwijs in zijn geheel een vast bedrag aan te wijzen, in evenredigheid met wat gemiddeld aan dit onderdeel van staatszorg van staatswege kan worden besteed aan alle onderdanen van het Gouvernement.

Deze wenschelijkheid is door den Wetgever blijkbaar gevoeld. In hetzelfde jaar 1911, waarin de fundamenteele wijzigingen in de subsidieering van particuliere scholen in de Buitenbezittingen werden ingevoerd, bepaalde ook het Staatsblad N°. 111: "Wanneer in eenig gebiedsdeel door of vanwege eenig kerkgenootschap, eene zendingscorporatie of ander lichaam op groote schaal—ter beoordeeling van de Regeering—scholen worden gesticht en onderhouden, stelt de Gouverneur-Generaal een maximum vast, hetwelk de voor dit gebiedsdeel te verleenen subsidiën gedurende een bepaald tijdvak in totaal niet zullen mogen overschrijden."

Tot heden is echter aan dit beginsel nog geen begin van uitvoering gegeven.

Over de qualiteit van het onderwijs in Noord-Tapanoeli worden vele klachten vernomen. Nu er ook een tweetal Gouvernementsscholen der 2de klasse (te Taroetoeng en te Baligë) worden opgericht, zal het onderwijs in het zendingsgebied in het algemeen wellicht beter worden.


Hollandsch-Bataksche school.

In 1911 is door het Rijnsche Zendingsgenootschap te Sigompoelan