Pagina:Land en volk van Sumatra (1916).djvu/303

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is niet proefgelezen

247

Manila-hennep en rameh.

Manila-hennep en rameh zijn vezelstoffen; het eerste bestaat uit vezels van eene pisang-soort (Musa textilis), waaruit het bekende zware touw en fijne weefsels worden vervaardigd, en die tot heden voornamelijk op de Philippijnen en de Sangi- en Talauer-eilanden worden gekweekt. Rameh is een superieure vezel van het geslacht Boehmeria Jacq., fam. der Urticaceae, voor allerlei doeleinden geschikt. Dat deze schoone vezelstof, waarover reeds zoo veel is nagedacht en beproefd, en waarop zoo groote verwachtingen werden gebouwd, tot heden nog geen belangrijk handelsartikel is geworden, schijnt voornamelijk te liggen aan de moeielijkheid om de vezels op groote schaal machinaal af te scheiden.


Bengkoelen.

In Bengkoelen waren einde 1914 20 erfpachtsperceelen aanvaard met 23 495 bahoe beplante oppervlakte; de meeste en grootste in de afd. Lebong voor rubber, koffie en kina. Over 1913 werden nog 465 pakken tabak geoogst; verkoopprijs gem. 20 cent per ½ K.G.; totaal voor bijna ƒ 14 000. In enkele geregelde tuinen wordt tegenwoordig ook „rotan sega" aangeplant. In 1913 bedroeg de geheele uitvoer van koffie ruim 1 millioen K.G.


Palembang.

In Palembang waren 40 erfpachtsperceelen met 92 585 bahoe oppervlakte; een gedeelte daarvan wordt geëxploiteerd; in de Pasoemahlanden is eene groote koffie-onderneming (Pagar Alam), in de Benedenlanden zijn klapperaanplantingen w. o. het eiland Rimau, dat 22 000 bahoe groot is.

In 1913 werd in totaal 3¼ millioen K.G. koffie uitgevoerd.


Djambi.

In Djambi zijn sedert 1910 tot ult. 1913 een achttal erfpachtsperceelen uitgegeven; de oppervlakte is totaal 27 996 bahoe.


Westkust van Sumatra.

Ofschoon in dit gewest de oudste erfpachtsperceelen reeds zijn uitgegeven in 1877, het geheele aantal uitgiften in erfpacht op uit. 1914 92 bedroeg met 72 097 bahoe oppervlakte, veel goede gronden beschikbaar zijn en de afvoer van producten en het verkrijgen van koeli's geene bijzondere moeilijkheden opleveren, is de Westkust