Pagina:Land en volk van Sumatra (1916).djvu/382

Uit Wikisource
Deze pagina is niet proefgelezen

306

deelen, Landsdrukkerij, Batavia. In 1909 had de Regeering stellig partij gekozen vóór Gouvernementsaanleg door hare weigering van verlenging der prioriteitsrechten eener aanvraag tol concessie voor Spoorwegaanleg in Zuid-Sumatra van de H.H. Van Rijn van Alkemade en Snethlage.

Het rapport-Richter beval aan direct de lijnen te leggen van Teloek Betoeng naai- Praboemoelih, en van Palembang over Praboemoelih naar Moeara Knini. Later zon de laatste lijn zijn te verlengen over Lahat en Tebing Tinggi, om aan de Moesi bij Moeara Klingi aan te sluiten aan de toekomstige Midden-Sumatrastamlijn.

Verder zou een zijlijn zijn aan te leggen van Tebing Tinggi naar Bengkoelen, en nog eenige voedingslijnen.


Zuid-Sumatralijnen in aanleg.

Reeds in 1912 werd van beide beginpunten uit met het bouwen van den spoorweg begonnen.

Het deel van Palembang (eigenlijk begint de lijn te Kartipati, aan den rechteroever der Moesi en links van de Oganmonding) tot Praboemoelih is 78 K.M. lang; dat tot Moeara Enim 76 K.M.; en de lijn van Oosthaven tot Praboemoelih 309 K.M. De geheele 463 K.M. worden berekend 37.6 millioen te zullen kosten of ± ƒ81.600 per KM., echter met inbegrip van het rollend materieel. De verbinding met het Javaspoorwegnet geschiedt door een veerboot, die afvaart van Merak, de Noordelijkste kampoeng aan de Westkust van Java, waarheen een zijlijntje is gelegd van het station Tjilegon af. Het veer-traject is 90 K.M. lang.


Teloek Betoeng en Oosthaven.

Het aanvangspunt op Sumatra is niet Teloek Betoeng, maar Oosthaven (station Pandjang), waar men eene, door een uitgestrekt kustrif beschermde, geschikte haven vond aan de Oostkust der baai, 8 K.M. van de hoofdplaats. Vandaar richt de lijn zich naar Tandjoeng Karang, benoorden de hoofdplaats. Deze kwam alzoo geheel buiten de spoorlijn te liggen. Tandjoeng Karang, dat als voorstad van Teloek Betoeng kan gelden, is er door een steilen weg mee verbonden. Ken geregelde vrachtautodienst van den spooraanleg verbindt Oosthaven met Teloek Betoeng. Dat deze plaats, die den