Pagina:Land en volk van Sumatra (1916).djvu/51

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is proefgelezen

29

alsmede een weg overal langs den spoorweg, dan zijn daarmede de groote wegen in deze streek genoemd.


Midden-Sumatra-weg in aanleg.

Hoewel daarmede een deel van Sumatra's binnenland betredend, dat tot nu toe niet ter sprake kwam, vermelden wij hier een zeer belangrijken wegenaanleg, thans gedeeltelijk in uitvoering, gedeeltelijk ontworpen, welke voor de ontwikkeling van Midden-Sumatra van zeer groote beteekenis zal worden. Sidjoendjoeng is een uitgangspunt van die wegen; de uitvoering geschiedt onder technische leiding in hoofdzaak door dwangarbeiders.

Van Sidjoendjoeng zal deze karreweg loopen in O.Z.O. richting naar Takoeng, aan de gelijknamige rivier gelegen, vlak bij de oude grens van de Padangsche Bovenlanden. De Takoengrivier stort zich uit in de Pangian, een linkerzijrivier der Batang Hari. Het Pangiandal volgend zal de weg zich voortzetten tot de hoofdrivier, tot de nieuwe hoofdplaats Soengai Darèh der Batang Hari districten, en verder tot in Djambi, waar men aan het 44 K.M. lange stuk van Moeara Boengo tot Moeara Tebo mede begonnen is. Het bevaarbare deel der Batang Hari zal aldus verbonden zijn aan het spoorwegnet; er zal gelegenheid zijn tot afvoer naar de Oostelijke vlakte van producten en van menschen, want men hoopt ook den stroom van emigreerende Bovenlanders, handelaars, ontginners, werkers met het hoofd, te kunnen leiden naar Djambi en Indragiri, waar men hen zoo hard noodig heeft, in plaats van naar de Gefedereerde Staten op Malaka.

Van het genoemde Takoeng zal verder een weg worden gemaakt in N.N.O. richting ter verbinding met de Kwantan-rivier, eindigend te Taloek, de hoofdplaats der nieuwe onderafdeeling Kwantandistricten van de afdeeling Indragiri (Riouw en onderhoorigheden).

Dit is eene veelbelovende streek, een der rantau's (buitenstreken) van de Minangkabauers, met eene bevolking, die dichter zou zijn, als de emigratie naar Malaka haar niet zoo sterk verminderd had.

Yan Taloek zal verder een karreweg worden gelegd, ter verbinding met het Kampar-stroomgebied, in W.N.W. richting, over Djakei en Logei naar Moeara Lemboe aan de Batang Si Njinji, een flinke