Pagina:Land en volk van Sumatra (1916).djvu/74

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is proefgelezen

44

Rijst, koffie en vee zullen welvaart in Mandailing en Angkola moeten brengen. Van rijst is er een surplus, maar de uitvoer kon veel grooter zijn, als de transportkosten den prijs niet drukten. De Mandailing-koffie, die echter meest van Sipirok komt, is zeer gezocht, een fancy-artikel, meest naar Amerika uitgevoerd. De uitvoer is echter ook van weinig beteekenis. Men verwacht toeneming der particuliere Inlandsche aanplantingen, nu in 1908 de Gouvernements-koffiecultuur is opgeheven.

Karbouwen komen in groote kudden voor; meer nog in Padang Lawas. Veelal loopen die kudden in half of heel verwilderden toestand rond op de groote vlakten. Eenige uitvoer van karbouwen heeft plaats. Maar er zijn thans nog geen afzetgebieden in de buurt om van dezen handel veel winst te verwachten.


§ 13. Noord-Sumatra. Algemeen karakter.

Een eigen karakter heeft Noord-Sumatra wel. In plaats van bergreeksen en lengtedalen bepalen nu hoogvlakten met randgebergten het landschap. De hoofdwaterscheiding ligt in het midden en niet meer in het Westen. De rivieren naar Oostelijke en "Westelijke zee stroomend worden van gelijke grootte. De breede alluvia aan de Oostkust krijgen bescheidener omvang.

Het klimaat verandert mede. Wij zijn nu goed en wel ten Noorden van den evenaar en de overgang naar het Aziatisch moessongebied begint merkbaar te worden aan de seizoenenwisseling. Nog meer wordt het klimaat veranderd door de uitgestrekte hoogvlakten. De fauna van Noord-Sumatra heeft enkele eigen karaktertrekken (zie § 23).


Noord-Sumatra in waarheid een nieuw land.

Ook in politiek en economisch opzicht vertoont zich het eigen karakter van Noord-Sumatra. Het is hier, dat de grootste veranderingen door de Nederlandsche kolonisatie-energie der laatste jaren hebben plaats gegrepen.

Op groote schaal zijn tevoren onbekende en onbeduidende onafhankelijke landschappen onder ons bestuur gebracht en binnen den kring van het stoffelijke en geestelijke ontwikkelingsstreven betrokken.