Pagina:Land en volk van Sumatra (1916).djvu/76

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen

46

en vormde de kort bestaan hebbende gelijknamige onderafd. met de hoofdplaats Parsoboeran (Nassau) der afd. Bataklanden.

Westelijk van dit deel der hoofd waterscheiding ligt de hoogvlakte van Toba, vormend de gelijknamige onderafdeeling, hfdpl. Si Borong Borong, en de onderafd. Si Lindoeng, hpl. Taroetoeng, welke plaats tevens de hoofdplaats der afd. Bataklanden is. Deze streken, reeds in 1872 voorloopig, en in 1890 voor goed onder ons bestuur gebracht, vormen het bovendeel van het Batang Toroe-stroomgebied.

De hoofdwaterscheiding loopt nu Westelijk langs den N. rand der hoogvlakte van Toba en evenwijdig met den Zuidelijken oever van het meer. De Noordelijke afhelling tot het meer vormt de onderafdeeling Toba, hpl. Baligē van de afd. Bataklanden.

Dit Westelijk loopende stuk strekt tot vrij ver ten W. van het Zuidelijke deel van het Tobameer en buigt dan om naar het N.O., aldus met den meeroever het landschap Bakkara insluitend, den vroegeren zetel van Si Singa Maharadja, den mystiek-geestelijken vorst der Toba-Bataks (zie § 16).

De hoofdwaterscheiding volgt nu weer den hoogen rand ten W. van het meer, dicht langs den oever, over de Dolok Oeloe Darat (2172 M.) en de Poesoek Boekit (2005 M.) tot bij de Dolok Si Boeaten (2375 M.), aan de N.W. punt van het meer en op de grens van Tapanoeli en de Oostkust van Sumatra.

Westelijk liggen de Dairilanden, ingelijfd in 1906 en nu de gelijknamige onderafd., hpl. Sidikalang, vormend der afd. Bataklanden. Oostelijk vormt het eiland Samosir in het meer, eveneens in 1906 onder ons bestuur gebracht, de gelijknamige onderafd., hpl. Pangoeroeran der afd. Bataklanden.

Aan de overzijde van het meer, den N.O. en N. oever, strekt de rand der hoogvlakte eveneens tot dicht bij het meer. Van de uitvloeiing door de Asahan-rivier aan den Zuid-Oosthoek tot aan den berg Marbalatoek (1650 M.) is nog van eene oevervlakte sprake. Dit stuk behoort nog tot Tapanoeli en heet Oeloean.

Verderop, tot aan de Si Boeaten, behoort de meeroever tot Sumatra's Oostkust en wel tot ' de afd. Simeloengoen en Karolanden, hpl. Pematang Siantar. De onderafd. Simeloengoen bestaat uit eenige vroeger onafhankelijke rijkjes, in 1915 defintief ingelijfd,