Pagina:Nederlandsch kruidkundig archief.djvu/94

Uit Wikisource
Deze pagina is niet proefgelezen

Vereenigings-Herbarium een fotografie van een reusachtig Polyporus exemplaar.

Hierna deelde hij het volgende mede over de verschillen tusschen eene lang- en kortstijlige vorm van Silene dichotoma Ehrh. in zijn tuin waargenomen: Silene dichotoma Ehrh. van Deventer.

Over het geheel is bij de ontwikkelde bloem de plaat van het bloemblad half zoo groot als die van de Apeldoornsche plant. Nagel der bloembladeren 3 maal langer dan de plaat en zeer smal; de plaat omgekeerd ei-wigvormig, bijna geheel ingesneden. De stijlen zeer ver boven de bloem uitstekend. Vruchtsteeltjes een derde van de lengte der vrucht. Vijf middellange en vijf korte meeldraden, door de bloembladeren omsloten. Alle bloemen vruchtbaar; de plant leverde 3 maal meer zaad dan die van Apeldoorn.

Silenadichotoma Ehrh. van Apeldoorn.
Bij de ontwikkelde bloem is de plaat van het bloemblad eens zoo groot als die van de Deventersche. De nagel breed en dubbel zoo lang als de plaat ; de plaat breed omgekeerd ei-wigvormig, bijna geheel ingesneden. De stamper kortstijlig; vijf middellange meeldraden en vijf lange meeldraden die boven de bloem uitsteken. De vruchtsteeltjes half zoo lang als de lengte der vrucht. De plant leverde drie maal minder zaad dan die van Deventer. Van beide individuen waren de bloemen bij dag zoo goed als gesloten, 's avonds en 's nachts geopend.

Verder deelde de Heer Kok Ankersmit mede dat er bij hem eenigen twijfel is gerezen of een in 1880 door hem aan het Vereenigings-herbarium gezonden exemplaar van Lathyrus sylvesteris L. van meer dan 3 M. hoogte en bij Ubbergen verzameld, wel tot deze soort gerekend moet worden. Aangezien de plant geen bloemen droeg, kon een juiste determinatie niet plaats hebben. Het is echter mogelijk dat deze plant behoort tot L. heterophyllus L. β unijugus Koch en het is derhalve wenschelijk in de omstreken van Ubbergen op deze soort te letten.

Ned. Kruidk. Archief. 3e Serie. II. le Stuk. 6