Pagina:Publications de la société d'archéologie dans le duché de Limbourg, volume 1 , 1864.djvu/267

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen

hebben hier voren aangetoond, dat de graven niet een enkel dorp, maar geheele districten, Pagi genoemd, namens den hertogh van Lotharingen regeerden, pagatim per comités jure beneficiario.

Dat zigh het district van Maastricht, reeds in St. Lambrechts tyde zelfs over St. Pieter uytstrekte getuygt ons Stephanus in het leven van dezen heyligen en voor en na hem de schryvers der Luyksche historie[1]. Dat dit district, onder den naam van Trajectum of Maastricht, bekend was, bevestigen dezelfde schryvers en is in de keyzerlyke diplomen en in de pauselyke bullen ten volle bevat[2]. Zoo dat er geen twyfel is, of dit district heeft na particuliere graven bekomen te hebben, ook den titel van graafschap gevoerd. Men kan ook met reden veronderstellen, dat Maastricht, voor het eerbiedwaardigste van alle de graafschappen van Hasbanië dient gehouden te worden, zynde gelegen in de bezittingh der Oppermaaslanders, ende hebbende zynen naam,van den vermaarden overtrek der Maas behouden, terwyl alle andere graafschappen van titel veranderd zyn.

Nu komende tot de liggingh van hetzelve, zoo moet ik zeggen, dat het zigh bevond op de twee oevers der Maas, in het oostelyk deel van Nederhesbey, zynde na de separatie van het patrimonie van St. Pieter, van dit dorp


    in de wijken, niet zonder de toestemming van graaf Albuinus werd weg geschonken, zoo is het te veronderstellen, dat deze regten, of ten minste iets van deze regten, deel maakten van de grafelijke inkomsten.

    (J.H.)

  1. Inderdaad Stephanus, die in 903 geschreven heeft, zegt: Corpus tandem sacrosanctum ... navi velocitur imposuerunt et ad Trajectum usque delatum in ecclesia apostolorum principis honorifice sepelierunt. Gesta St-Lamberti, cap. IX .—Godeschalcus, die in 770 schreef, zegt op zijne beurt: Pauci itaque qui evascrunt hostium manus, raptum corpus exanime ... Trajectum deferre disponunt, quæ urbs episcopalis sedis, apud se cum reposcebat ex debito humandum.... Ergo, cum corpus sanctum, in portu, navi impositum, feretro susceptum esset, basilicæ S. Petri tumulandum fertur. Gesta St-Lamberti, cap. X.
  2. Sanctum Petrum in Trajecto. Bulla Hadriani IV, anni 1153, chap. II, pag. 106.