Pagina:WitteHeinrichWandelBennekom1902.djvu/117

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is gecontroleerd
90
NAAR EDE.

en loopen daar even in, om de Wandelkaart van Ede en de Omstreken, uitgegeven door de Vereeniging tot bevordering van het Vreemdelingenverkeer te Ede, te koopen, daar dit kaartje ons op onze volgende wandeling naar den Zijselt goede diensten zal kunnen bewijzen.

We kunnen er trouwens ook nu reeds gebruik van maken om den volgenden weg te vinden.

Even voorbij dezen boekwinkel buigt de dorpstraat linksom. Naar het Bosch gaan we echter rechtuit, en komen, den grooten weg volgende, weldra in de Boschlaan.

Een paar zijpaden links en rechts gaan we voorbij en komen dan aan een zijpad links (ook rechts), dat in de richting naar het dorp terugloopt.

Dit gaan we in; het leidt naar den Doolhof, door welk woord men zich echter niet behoeft te doen afschrikken. 't Is een heel lief, woest plekje, dat men omgaat om in een lange, breede laan uit te komen.

Die volgen we dan, recht op den huize Kernheim aan, waar men nu linksom slaat, om, rechtuit gaande, langs het fraai gelegen hôtel Buitenzorg weer in het dorp te komen. Vervolgens de straat rechtsaf nemende, gaan we langs het fraaie, nieuwe Gemeentehuis; daarna, linksom, komen we weer in de dorpstraat terug.

De Eder bosschen zijn zeer uitgestrekt en om ze in verschillende richtingen te doorwandelen, moet men eenige dagen daar verblijven; maar men krijgt er toch op deze wandeling reeds een vrij goed begrip van, en men heeft tevens gelegenheid om zich te overtuigen, dat Ede tot de voornaamste dorpen van ons land behoort, en dan ook een ietwat "Klein-Städtisch" karakter heeft.

Ook de omstreken, al staan ze in verscheidenheid en uitgestrektheid met die van Bennekom lang niet