Wikisource:De kroeg/Archief/20 juli 2006

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vereniging Wikimedia Nederland i.o.[bewerken]

al ruim een jaar wordt er door een kleine groep wikianen gewerkt aan de oprichting van een local chapter voor nederland. er is zelfs speciaal een aparte wiki voor in het leven geroepen. met vallen en opstaan is daar gewerkt, en de laatste maanden hebben er een aantal ontmoetingen plaatsgevonden. de ontwikkelingen convergeren momenteel richting oprichting van een vereniging, gepland is: uiterlijk maart 2006.

er is indertijd een peiling geweest, waaruit bleek, dat er een meerderheid voor een vereniging i.p.v. een stichting was. om nu daad bij woord te voegen, wil ik bij deze eenieder met belangstelling uitnodigen, zich aan te melden als kandidaat-lid op de lijst met kandidaat-leden, opdat duidelijk wordt, of deze organisatievorm ook verantwoord zal zijn, en of zij zal kunnen rekenen op een brede achterban.

Voeg uw naam onderaan toe, onderteken met een link naar uw gebruikerspagina (mits deze ook verwijst naar een ander project waarop u actief bent!), of link rechtstreeks naar uw gebruikerspagina op een project waarop u actief bent. groeten, oscar 19 dec 2005 16:08 (CET)

Status[bewerken]

Nieuw sjabloon aangemaakt voor de projectstatus. Te wijzigen in dit sjabloon (rood, oranje, groen) – empoor.. 5 jan 2006 18:06 (CET)

Prachtig, maar wat betekenen die drie kleuren? Patio 6 jan 2006 05:18 (CET)
Ze staan van veel activiteit (rood) naar weinig tot geen (groen) – empoor.. 6 jan 2006 11:29 (CET)

Sjabloongebruik[bewerken]

Alle nlwikisourcers een goed 2006 en alle volgende jaren!

Waarom staat Giuseppe Verdi niet bij de pagina's die Auteurstaxo gebruiken? Misschien komt het wel meer voor dat mensen dit braaf doen en is het niet te zien. Patio 6 jan 2006 05:26 (CET)

Hij had een null edit nodig. Ik zal even een touch.py draaien – empoor.. 6 jan 2006 11:29 (CET)

Blijkbaar heb je dit gedaan. Er staat nu veel meer op de lijst. Je bent een bikkel :)
Ik wil niet lastig zijn, maar wil je hetzelfde doen voor Brontaxo ? Patio 7 jan 2006 07:41 (CET)

Als het goed is, zijn nu alle artikelen een keer geopend en met een null edit opgeslagen. Alle referenties horen dus weer te kloppen (naar alle sjablonen etc) – empoor.. 7 jan 2006 15:28 (CET)
Alhoewel ze schijnbaar nóg niet goed werken – (empoor) 19 jan 2006 12:18 (CET)

new vote[bewerken]

please advertize this vote: http://wikisource.org/wiki/Wikisource:Vote_on_enabling_the_ProtectSection_extension ThomasV

Done – (empoor) 17 jan 2006 19:56 (CET)

Hoofdportalen (portals)[bewerken]

Ik heb op bugzilla een request geplaatst voor het creëeren van een "Hoofdportaal:"-naamruimte. Dan wordt de Wikisource-naamruimte tenminste niet meer gebruikt voor brongerelateerde onderwerpen. Op deze pagina is de request te vinden en kan er gestemd worden – (empoor) 19 jan 2006 12:13 (CET)

Er bestaat een naamruimte "Portal" - Als je dat vertaalt met "Hoofdportaal" ben je er toch?
Patio 27 jan 2006 12:10 (CET)
Op Wikisource bestaat deze naamruimte nog niet – (empoor) 27 jan 2006 17:13 (CET)

Nieuwe class'es[bewerken]

Oké, ik weet dat niemand dit zal lezen behalve ikzelf maar goed...

Ik heb een paar nieuwe class'es aangemaakt in MediaWiki:Common.css, zodat er nog meer met uniformiteit gewerkt kan worden. De "-- bordered"-varianten zijn diegene met "border-collapse: collapse;" erin. De andere werken net zoals "toccolours". Hieronder een lijstje:

 • "infobox" = nog niet in gebruik, moet nog verbeterd worden
  • "infobox bordered"
 • "taxobox" = voor taxoboxen
  • "taxobox bordered"
 • "taxobox-breed" = voor taxoboxen die breder dan 250px moeten zijn
  • "taxobox-breed bordered"
 • "verbeterbericht" = voor sjablonen als {{nog te vertalen}}, {{hertalen}}, {{beg}} en meerdere
  • "verbeterbericht bordered"
 • "informatie" = voor informatieve sjablonen, zoals de bronvermeldingen
  • "informatie bordered"
  • "informatie licentie" = voor licentiesjablonen

Voor meer vraagjes of wijzigingen, aarzel niet om te vragen :) – (empoor) 19 jan 2006 16:29 (CET)

[bewerken]

Wikisource wil een nieuw logo.:
Tot en met 28 februari kun je nog een eigen creatie toevoegen en/of discuzeuren.
Daarna kun je stemmen.
Dat was de bedoeling, maar er is nogal wat discussie over. Kijk en praat gezellig mee!
Patio 9 mrt 2006 10:31 (CET)

Google Grants[bewerken]

Google heeft Wikimedia Deutschland aangeboden om mee te doen met het Google Grants-programma. Dat betekent dat Wikimedia-projecten 3 maanden lang gratis AdWords kan krijgen, en dit kan dus een mooi bedrag opleveren dat ten goede komt van de projecten.

Op Meta staat meer informatie, en er kan ook een Nederlandstalige suggestie toegevoegd worden. Deadline hiervoor is 14 februari. - Galwaygirl 10 feb 2006 12:39 (CET)

nl.wikinieuws sluiten of niet?[bewerken]

graag uw mening op http://nl.wikinews.org/wiki/Wikinews:Nieuwscaf%C3%A9#Nederlandstalige_Wikinieuws_voorlopig_maar_sluiten.3F. groet, oscar 1 apr 2006 08:22 (CEST)

1 april?? Patio 2 apr 2006 11:43 (CEST)

Dubbel artikel[bewerken]

In de categorie Help staat een artikel dubbel 1 keer met 1 keer zonder "?" Bovendien staat daar steeds wikipedia - moet dat niet wikisource zijn? Kan een moderator er 1 wissen, wil ik de andere wel aanpassen :)

Licensie[bewerken]

Ik heb een vertaling geplaatst van het Plan van Guadalupe. De auteur daarvan (gesteld dat hij auteursrecht had willen laten gelden) is in 1920 overleden, dus het is hoe dan ook vrijgegeven. Ik weet alleen niet zeker wat de precieze licensie is. Ik heb er maar Publiek Domein bijgezet, maar zou iemand met verstand van licensies dat eens willen nakijken? Mixcoatl 19 apr 2006 23:06 (CEST)

Zie w:Sjabloon:PD-oud: Publiek Domein wegens verlopen auteursrecht. Dit materiaal is in het publiek domein omdat het auteursrecht op dit materiaal is verlopen (de auteur is meer dan 70 jaar geleden overleden). This image is in the public domain because its copyright has expired. 213.84.127.221 20 apr 2006 00:06 (CEST)

Wikimedia Conferentie Nederland[bewerken]

Hallo allemaal,

Vereniging Wikimedia Nederland organiseert op 2 september 2006 de (grotendeels Nederlandstalige) Wikimedia Conferentie Nederland (vooralsnog alleen een werknaam). Deze bijeenkomst zal gedeeltelijk bestaan uit lezingen en workshops, maar ook uit discussiegroepen rondom de thema's:

 • Feedback uit Boston
 • Wiki-projecten
 • Techniek
 • Gemeenschap
 • Leer elkaar wat

Iedereen wordt van harte uitgenodigd om een voorstel voor een lezing, discussiegroep, workshop of een andere presentatievorm in te dienen. Meer informatie hierover vindt u op de Wiki van Wikimedia Nederland. Er zijn sprekers nodig, meld u dus aan! Naast het feit dat u er hopelijk veel zult opsteken en mensen zult ontmoeten, zal het er ook heel gezellig worden! Ik hoop van harte u terug te zien op de lijst met voorstellen.

Met vriendelijke groeten, effeietsanders 20 apr 2006 23:42 (CEST)

Botbitjes[bewerken]

de mediawiki-software is nu zodanig aangepast, dat botbitjes voortaan door een bureaucraat kunnen worden toegekend, en dus niet meer door een steward via meta. oscar 26 apr 2006 12:04 (CEST)

Uitnodiging[bewerken]

Beste Wikianen,

Geïnteresseerden zijn bij deze uitgenodigd voor de volgende vergadering van Wikimedia Nederland. Gegevens vind je hier. Aanmelding is noodzakelijk, in verband met het reserveren van een vergaderruimte.

Vriendelijke groet,

Galwaygirl 3 mei 2006 17:09 (CEST)

linken naar wikipedia[bewerken]

Het linken naar wikipedia is nu iets makkelijker gemaakt. Dat kan nu door het sjabloon sjabloon:wp te gebruiken via {{wp|link naar wikipedia}}, wat link naar wikipedia oplevert. Het voordeel is dan dus dat je niet meer [[w:link naar wikipedia|link naar wikipedia]] hoeft te tikken. Voor een verschillende titel en linkweergave moet je nog wel de oude manier gebruiken nog. Eventueel zou voor wiktionary ook iets dergelijks kunnen worden aangemaakt. effeietsanders 7 mei 2006 19:51 (CEST)

Inschrijving leden voor VWN[bewerken]

Beste Wikianen,

Mensen die lid willen worden van Vereniging Wikimedia Nederland, kunnen zich nu als zodanig aanmelden. Op nl.wikimedia.org kunt u meer informatie vinden over de inschrijfprocedure en de te volgen stappen. Ik hoop dat wij vele leden mogen verwelkomen.

Met vriendelijke groet, Lodewijk Gelauff aka Effeietsanders 17 mei 2006 23:04 (CEST)

Categorieen[bewerken]

Stel iemand is op zoek naar een wetstekst. Dan gaat hij onder "Navigatie" naar Categorien. Daar verwacht hij alle categorieen die er zijn, overzichtelijk gerangschikt aan te treffen, waaronder een met de titel Wetgeving. Edoch, hij treft er enkel een categorie Alles, en die bevat artikelen, die in geen enkele categorie passen. Dan kijkt hij onder Hoofdportalen en daarin bevindt zich waarempel iets over Recht, namelijk "Rechtsdocumenten". Daar blijken ook een aantal wetsteksten toe gerekend te worden. Maar niet die welke hij zoekt. Na een tijdje allerlei knoppen uitgeprobeerd te hebben, komt hij puur toevallig bij een categorie Nederland en ja, daaronder ressorteert Nederland Wetgeving. Ook hier een aantal wetsteksten. Na nog verder gedool, wordt er een link aangetroffen (ergens onderaan zomaar 'n pagina), die naar een special "Categorien" leidt en ja, daar staan ze dan allemaal in.

Voorstel nummer een: "Categorien" onder "Navigatie" moet toch wel naar deze special leiden en niet naar Categorie Alles, die in feite Categorie Niks is.--MrNP 21 mei 2006 16:23 (CEST)

Sjabloon op Wikipedia[bewerken]

Ik heb op Wikipedia twee nieuwe sjablonen gemaakt, naar resp. de Engelse en de Duitse wikisource. Het doel van mijn actie is, dat het zo eenvoudiger voor jullie is, bronnen te vinden, die naar anderstalige sources leiden en die hier eventueel ook gewenst zijn. Heb trouwens ook een heleboel dead-links daarmee verwijdert (maar terzijde) Groetjes Obarskyr 26 mei 2006 22:32 (CEST)

Job queue niet actief?[bewerken]

Ik heb zojuist een aantal verwijzigingen van afbeeldingen in sjablonen gewijzigd en het valt me op dat de lijst met pagina's voor de oude afbeelding niet wordt bijgewerkt. Kan het dat voor deze wiki wellicht is verkeerd is ingesteld of nog niet draait? Normaliter verdwijnen alle niet langer via een sjabloon gelinkte afbeeldingen na een aantal minuten uit deze lijst. Siebrand 9 jun 2006 11:58 (CEST)

Vreemde (Chinese?) link onderaan Hoofdpagina[bewerken]

Hi allemaal! Omdat ik de hoofdpagina niet kan wijzigen, kan ik ook niet goed uitmaken hoe onderaan die pagina een edit link naar zh-min-nan terecht gekomen kan zijn. Maar dat-ie daar niet thuishoort staat als een paal boven water. Hint: Zou het verschijnen van die link iets te maken hebben met het feit dat de laatste verwijzing naar Wikisource in andere talen de verwijzing naar Chinees betreft (zh)??? Thorpic.jpgThor NLAMAZE ME 14 jun 2006 01:42 (CEST)

Kerkrekeningen[bewerken]

Mogen parochiale kerkrekeningen uit 1780 ook op wikisource worden geplaatst? Ik heb deze van de parochie Leefdaal uit de periode 1780-1796 uitgetypt maar mag ik die hier bij plaatsen? --Rob Bartholomees 14 jun 2006 19:03 (CEST)

Ja, het is ouder dan 70 jaar dus rechtenvrij. Londenp 14 jun 2006 22:30 (CEST)
Over copyrights gesproken, wil dat dan zeggen dat elk boek dat meer dan 70 jaar oud is vrij is van auteursrechten? En als je zelf een boek vertaald? En welk auteursrecht is van toepassing? Het nederlandse of het belgische? --Rob Bartholomees 15 jun 2006 20:11 (CEST)
Zie bijvoorbeeld deze wikipedia-link: w:Help:Auteursrechten#Hoe lang is een werk beschermd?, 70 jaar geldt vanaf de dood van de auteur. Londenp 16 jun 2006 22:32 (CEST)

Nieuws van de Vereniging Wikimedia Nederland[bewerken]

Zondagavond vond de eerste Algemene Ledenvergadering plaats van de Vereniging Wikimedia Nederland. Een kort verslag staat in de Wikimedia Kroeg.
N.B. het lidmaatschap van de vereniging staat voor iedereen open, maar een vereniging over meerdere landen oprichten is niet mogelijk.

Onder de vlag van de vereniging kunnen activiteiten worden ontplooid. Een aantal ideeën staan hier. Hierbij wordt iedereen uitgenodigd om meer ideeën aan te dragen, of de reeds genoemde uit te werken. Bedenk echter dat de vereniging geen budget heeft op dit moment. Ook kan je je belangstelling uiten om mee te doen.
P.S. Op de wikimedia website moet je inloggen om te kunnen bewerken.

Ik heb dit hier gepost, willen jullie voortaan mijn berichten ergens anders ontvangen, meld het dan svp. even op mijn overlegpagina bij Wikipedia. Ellywa 22 jun 2006 23:56 (CEST)

Speciaal:Allmessages[bewerken]

Recentelijk is het overgrote deel van de standaard MediaWiki-interface vertaald naar het Nederlands. Op deze wiki zijn veel berichten aangepast op een moment dat de systeemteksten nog niet vertaald waren. Dit is een oproep aan de beheerders van deze wiki om Speciaal:Allmessages door te pluizen en voor de berichten waar de standaardtekst niet gebruikt wordt te overwegen deze te gaan gebruiken. De standaardteksten worden op alle wiki's van Wikimedia gebruikt en zijn ook aanwezig in de meest recente versie van MediaWiki.

Opmerkingen over de huidige standaardteksten kan je kwijt op mijn overlegpagina. Maak daar alstublieft een kopje met de naam van het bericht waar je opmerking over gaat. Alvast bedankt. Siebrand 9 jul 2006 00:34 (CEST)

Meer over de achtergrond. Een aantal uitgangspunten:
 • MediaWiki is software voor een wiki;
 • (bijna) alle wiki's van Wikimedia gebruiken MediaWiki;
 • MediaWiki ken het concept 'internationalisation' (ook wel afgekort als i18n), wat inhoud dat een gebruik in zijn voorkeuren kan instellen dat een interface in zijn voorkeurstaal wordt weergegeven;
 • In alle MediaWiki's zijn de standaardteksten aanwezig voor alle ondersteunde talen (die staan in bestanden met de naam 'Message[sXx].php', waar Xx voor een taalcode staat. Die berichten worden gebruikt voor de interface van een geselecteerde taal;
 • MediaWiki stelt beheerders van software in staat om de standaardberichten aan te passen aan de context weerin een wiki wordt gebruikt (zo is bv. het gebruik van 'artikel' in een Wikipedia logische dan de standaardtekst 'pagina');
 • Als voor een bericht wordt afgeweken van de standaardtekst, dan wordt een aanpassing in de standaardtekst niet doorgevoerd;
 • Alleen op MediaWiki's van Wikimedia waarin een taal standaard is ingesteld worden berichten aangepast. Het is geen doen om op alle honderden Mediawiki's dezelfde aanpassingen te maken. Op en.wikipedia.org zal de Nederlandstalige interface dus alleen uit standaardteksten bestaan.
Op basis van de bovenstaande uitgangspunten is mijn stelling (of eigenlijk die van het MediaWiki i18n-project), dat de standaardvertaling in de meeste gevallen de standaardtekst hoort te leveren. Dit levert in alle Mediawiki nl. de meest consistent gebruikersinterface op. Nu alle berichten zorgvuldig zijn doorgelicht en consistent zijn gemaakt, is mijn oproep op die wiki's waar standaardberichten intensief zijn aangepast, voor al die aanpassingen te beoordelen of ze nog wel nodig zijn, zonder overigens de deur te sluiten voor verdere aanpassingen in de standaardteksten, zo lang als die maar generiek toepasbaar blijven en geen focus hebben op een enkel Wikimedia-project.
Ik hoop dat dit helpt voor nader begrip. Siebrand 9 jul 2006 15:33 (CEST)

Wikimedia Conferentie Nederland - inschrijving[bewerken]

Er zijn plannen om 2 september a.s. een conferentie voor Wikianen te organiseren. Daarom zijn er al even geleden oproepen gedaan voor bijdragen (in de vorm van lezingen, workshops, discussies enz.) Een aantal bouwstenen zijn inmiddels aangeleverd en sinds kort buigt een comité, bestaande uit de gebruikers Annemiek Kennisnet, effe iets anders, Kim Bruning, RonaldB en Tdevries, zich hierover en tracht de juiste cement te vinden om er een aantrekkelijk programma van te maken.

Het doel van de conferentie is tweeërlei:

 • Kennis en ervaringsuitwisseling
 • Een beeld te ontwikkelen over de toekomst van de wikimedia projecten.

Een eerste concept-programma, gebaseerd op voorstellen van Wikianen die iets willen presenteren, vindt je hier. Vermoedelijk kan Jimbo Wales een lezing geven als keynote. De paneldiscussie aan het einde van het programma zou een stukje van de vraag hoe het in de toekomst verder zal gaan moeten beantwoorden.

Voor de organisatie is het van het grootste belang dat we een redelijk inzicht krijgen in de belangstelling voor dit event. Daarom het verzoek je eventuele belangstelling hier kenbaar te maken. En als je bepaalde thema's aan de orde gesteld wilt zien, geef dat dan s.v.p. ook aan, zodat we daarmee ook een beter beeld krijgen van de behoefte.

Tenslotte nog wat praktische informatie: Het zal plaatsvinden in Utrecht, de kosten zullen ongeveer € 15,- bedragen (met een korting voor VWN leden) en na afloop zal bij voldoende belangstelling nog een buffet georganiseerd worden (kost wel wat extra).

Mede namens Annemiek, Kim, Ronald en Tjipke,

met vriendelijke groet, Lodewijk Gelauff aka effeietsanders 20 jul 2006 21:37 (CEST)