Wikisource:De kroeg/Archief/sep 2018

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Tech News: 2018-36[bewerken]

3 sep 2018 18:48 (CEST)

Read-only mode for up to an hour on 12 September and 10 October[bewerken]

6 sep 2018 15:33 (CEST)

Technische hulp gevraagd: webpagina openen in een nieuw venster[bewerken]

Als je in WordPress een link legt naar een ander bestand dan kun je, zeker als je dat in de tekst-modus doet, forceren dat de webpagina waarnaar die link voert, in een nieuwe (andere) pagina geopend wordt, en dat de huidige pagina dus niet overschreven wordt. Lijkt eruit te zien als: target="_blank" rel="noopener" Wie kan mij vertellen welke code je in Wikisource aan een link moet meegeven om dit zelfde resultaat te bereiken.

Met bij voorbaat dankbare en zeer benieuwde groet, Willem Kuiper (overleg) 8 sep 2018 00:33 (CEST)

Excuses voor de late reactie. Voorzover ik weet (en ik baseer me vooral op ervaringen op andere projecten (Wikipedia, Wikisource-engels) wordt er in Wikisource altijd, zowel voor interne als externe links, dezelfde procedure gehanteerd. Dus: openen van een link in hetzelfde venster. Het lijkt me - in verband met de eenheid van werking binnen de Wikimedia-projecten - ongewenst om daar uitzonderingen voor te maken. Het is een keuze die indertijd (ongetwijfeld) welbewust is gemaakt, en die we als "gebruikers" hebben te respecteren. Wikipedia en de zusterprojecten zoals Wikisource zijn geen (persoonlijke) blogs. Ze zijn onderdeel van een wereldwijd systeem om op uniforme wijze kennis te ontsluiten.
Overigens: welke zwaarwegende reden zou je waar hebben om dat anders te doen? Voorzover ik kan overzien draag je alleen bij aan de lijst van gedigitaliseerde ME handschriften, waarvan m.i. nog lang niet duidelijk is of deze in deze vorm wel op nl-Wikisource thuishoort.
Hartelijke groet, --Dick Bos (overleg) 20 sep 2018 08:57 (CEST)


Die keuze zal destijds gemaakt zijn op basis van wat er toen mogelijk en wenselijk was. En er zal ongetwijfeld (goed) over nagedacht zijn. Maar de tijd staat niet stil, en daarom wordt bestaande software aangepast aan nieuwe wensen en behoeften. Wie het Windows trucje kent – wij vermelden het in de inleiding – kan met de Crtl-toets forceren dat de webpagina in een nieuw venster geopend wordt. Veel websites openen tegenwoordig automatisch en ongevraagd een aangeklikte link in een nieuw venster. Ik ben daar blij mee. Wel zo overzichtelijk, en je raakt onderweg geen informatie kwijt als je weer wilt terugkeren naar de beginsituatie.
Ik heb deze vraag hier niet gesteld omdat ik vind of eis dat Wikisource dat ook moet kunnen, maar omdat ik middeleeuwse handschriften doorgaans beter begrijp dan moderne webpagina’s.
Graag zou ik naast deze Lijst van gedigitaliseerde Middelnederlandse handschriften en drukken [...] ook een webpagina helpen maken, getiteld: ‘De geschiedenis van de Zaanse molens in 101 windbrieven’. Met facsimile’s, transcripties en annotatie van die windbrieven, chronologisch geordend op jaar van uitgifte en daarbinnen alfabetisch op de naam van de molen. Ongetwijfeld zal ook dan iemand zich afvragen of zo'n lijst van windbrieven wel thuishoort op nl-Wikisource, maar het antwoord zal dan luiden dan door zo’n project op Wikisource te plaatsen je het mogelijk maakt voor belangstellende historici om eventuele fouten in de transcriptie te verbeteren en bij te dragen aan de annotatie van die windbrieven.
De reden dat de Lijst van gedigitaliseerde Middelnederlandse handschriften en drukken [...] op Wikisource geplaatst is, is tweeledig. Allereerst gaat het hier om concrete historische bronnen, die zeer verspreid bewaard worden en die niet zo makkelijk te vinden zijn voor de individuele belangstellende en gebruiker. Daarnaast stelt deze manier van publiceren met name bibliotheekmedewerkers in staat om de informatie aan te vullen. Dat dit minder vaak gebeurt dan de initiatiefnemers gehoopt hadden, is een ander verhaal. En daarmee kom ik op de derde reden: Wikipedia wordt in wetenschappelijke kringen onvoldoende serieus genomen. Deze Lijst hoopt daarin verandering te brengen.

Met eveneens hartelijke groet, Willem Kuiper (overleg) 20 sep 2018 15:47 (CEST)

Tech News: 2018-37[bewerken]

11 sep 2018 00:35 (CEST)

Tech News: 2018-38[bewerken]

17 sep 2018 23:58 (CEST)

Tech News: 2018-39[bewerken]

24 sep 2018 17:23 (CEST)

Words hyphenated across pages in Wikisource are now joined[bewerken]

Hi, this is a message by Can da Lua as discussed here for wikisource communities

The ProofreadPage extension can now join together a word that is split between a page and the next.

In the past, when a page was ending with "concat-" and the next page was beginning with "enation", the resulting transclusion would have been "concat- enation", and a special template like d:Q15630535 had to be used to obtain the word "concatenation".

Now the default behavior has changed: the hyphen at the end of a page is suppressed and in this case no space is inserted, so the result of the transclusion will be: "concatenation", without the need of a template. The "joiner" character is defined by default as "-" (the regular hyphen), but it is possible to change this. A template may still be needed to deal with particular cases when the hyphen needs to be preserved.

Please share this information with your community.

MediaWiki message delivery (overleg) 30 sep 2018 12:28 (CEST)

Aha, good news for users working with the proofread extension! WeeJeeVee (overleg) 4 okt 2018 11:25 (CEST)