Help:Naamruimte

Uit Wikisource

Een naamruimte is een groep pagina's die alle voorzien zijn van een in de MediaWiki-software gedefinieerd voorvoegsel. In verwijzingen (koppelingen, links) worden naamruimten aangegeven met een dubbele punt als scheidingsteken. Een verwijzing naar een gebruikerspagina, die zich in de naamruimte Gebruiker bevindt, ziet er dus als volgt uit: [[Gebruiker:Gebruikersnaam]]. Op de Nederlandstalige Wikisource gebeurt het beheer van naamruimtes via de ontwikkelaars van de MediaWiki-software.

Door het gebruik van naamruimtes kan er een onderscheid gemaakt worden tussen pagina's met verschillende functies.

Overzicht naamruimten[bewerken]

Elke naamruimte heeft een nummer; dit wordt hier tussen haakjes weergegeven.

Hoofd- of bibliotheeknaamruimte (0)
Alle lemma's zonder expliciete naamruimtevermelding staan in de 'standaard'-naamruimte of hoofdnaamruimte. Deze naamruimte hoeft bij verwijzingen dus niet apart aangegeven te worden. In deze naamruimte worden de bronnen van de bibliotheek aan de lezer gepresenteerd. Voorbeelden: Aardige sprookjes/10, Adama van Scheltema/September blaas en Zilvervloot.
Overleg (oneven)
Verzameling naamruimten voor overlegpagina's die bij andere Wikisource-pagina's horen. Voor elke andere echte naamruimte, behalve Speciaal, is er een bijbehorende overlegnaamruimte. Op een overlegpagina kan over de bijbehorende pagina gediscussieerd worden. Voorbeeld: Overleg:Oorlogsdagboek.
Gebruiker (2)
Naamruimte voor gebruikerspagina's. Een gebruiker kan zich op zijn of haar eigen gebruikerspagina aan de Wikisource-gemeenschap voorstellen. Voorbeeld: Gebruiker:Empoor. (Als het nodig is contact op te nemen met een gebruiker, kan dat op de overlegpagina die bij zijn of haar gebruikerspagina hoort.) Zie ook het kopje Persoonlijke gebruikersnaamruimte hieronder.
Wikisource (4)
Naamruimte voor pagina's met betrekking tot het reilen en zeilen van Wikisource. Voorbeeld: Wikisource:De kroeg.
Bestand (6)
Naamruimte voor bestanden die kunnen worden opgenomen in Wikisource-artikelen. Voorbeeld: Bestand:Jimbo in Utrecht 2004.jpg. Vroeger werd deze naamruimte "Afbeelding" genoemd. De Nederlandstalige Wikisource bevat overigens zelf geen bestanden, deze komen van Wikimedia Commons, maar de naamruimte Bestand kan worden gebruikt als koppeling naar het betreffende bestand op Commons.
MediaWiki (8)
Naamruimte voor de systeemteksten en allerlei vaste teksten. Alleen (interface)moderatoren kunnen deze teksten wijzigen. Voorbeeld: MediaWiki:Badtitletext. Omdat ook op andere projecten dan de Nederlandstalige Wikisource gekozen kan worden om de Nederlandstalige interface te gebruiken staan vrijwel alle systeemteksten op het overkoepelende http://translatewiki.net/. Slechts een kleine groep staat nog op Wikisource-nl zelf.
Sjabloon (10)
Naamruimte voor sjablonen, vaste teksten die door de gebruiker met gegevens kunnen worden gevuld. Zie ook het overzicht van sjablonen; zie Wikisource:Sjablonen voor meer uitleg. Voorbeeld: Sjabloon:Navigatie Tachtigjarige Oorlog.
Help (12)
Naamruimte voor de helppagina's van Wikisource. Zie ook het overzicht van helppagina's. Voorbeeld: Help:Hoe kan ik meedoen?.
Categorie (14)
Naamruimte voor het categorieënschema van Wikisource. Verwijzingen naar pagina's in deze naamruimte gedragen zich anders dan normale verwijzingen. De verwijzing verschijnt niet in de lopende tekst, maar ergens anders op de pagina (afhankelijk van het stylesheet dat gebruikt wordt). Bovendien wordt het artikel opgenomen in de desbetreffende categorie. Zie ook het overzicht van categorieën. Voorbeeld: Categorie:Wetenschap.
Hoofdportaal (100)
Naamruimte voor navigatie-portalen, startpagina's binnen Wikisource die zich richten op één bepaald onderwerp of kennisgebied. Voorbeelden: Hoofdportaal:Muziek en Hoofdportaal:Economie. Zie ook Hoofdportaal:Overzicht van alle hoofdportalen.
Auteur (102)
Naamruimte voor auteurs van wie werken op Wikisource staan. Voorbeeld: Auteur:Eduard Douwes Dekker
Pagina (104)
Naamruimte voor transcriptie van individuele bladzijden. Elke pagina heeft een afbeelding van een bladzijde van een origineel werk en de transcriptie daarvan. Zie Wikisource:Proofread-extensie.
Index (106)
Naamruimte voor transcriptie van individuele bladzijden. Bevat een overzicht van de transcriptievoortgang van een werk. Zie Wikisource:Proofread-extensie.
Module (828)
Naamruimte voor softwaremodules geschreven in Lua, via de Scribunto-extensie. Hiermee kan meer complexe functionaliteit geboden worden dan via sjablonen. Voorbeeld: Module:Infobox auteur. Zie ook de lijst van alle modules.
Uitbreiding, Uitbreidingsdefinitie (2300, 2302)
Momenteel ongebruikt op de Nederlandstalige Wikisource.
Speciaal (−1)
Naamruimte voor een aantal pagina's die in de MediaWiki-software extra functionaliteit bezitten. Zie ook het overzicht en uitleg van speciale pagina's en overzicht van speciale pagina's. Voorbeeld: Speciaal:Recentchanges.
Media (−2)
Biedt een manier om direct te linken naar 'kale' bestanden zonder beschrijvingspagina of viewer.

Overlegnaamruimten[bewerken]

Iedere naamruimte (behalve sommige bijzondere naamruimtes en de overlegnaamruimtes zelf) is gekoppeld aan een bijbehorende overlegnaamruimte. Zo is de hoofdnaamruimte gekoppeld aan de algemene overlegnaamruimte (voor overleg over artikelen), de help-naamruimte aan de help-overlegnaamruimte (voor overleg over de helppagina's), de gebruikersnaamruimte aan de gebruikersoverlegnaamruimte enzovoorts. De gewone pagina's en overlegpagina's met dezelfde naam zijn zo automatisch aan elkaar gekoppeld.

De lemma's in de algemene overlegnaamruimte beginnen allemaal met het voorvoegsel 'Overleg:'. In de andere overlegnaamruimten is het voorvoegsel 'Overleg' gevolgd door een spatie en het voorvoegsel van de bijbehorende 'gewone' naamruimte. Zo beginnen de lemma's in de Wikisource-overlegnaamruimte allemaal met het voorvoegsel 'Overleg Wikisource:', portaal-overlegpagina's allemaal met 'Overleg portaal:', enzovoorts.

Enkele voorbeelden:

Overigens speelt overleg op en over Wikisource zich ook af op andere plaatsen, met name de Wikisource-naamruimte.

Persoonlijke gebruikersnaamruimte[bewerken]

Als je als gebruiker JandeVisser heet, dan is:

Zie ook[bewerken]