Iconologia of Uytbeeldinghen des Verstants/Carestia

Uit Wikisource
Ser­vi­tu. Dienst­baer­heyt, Sla­ver­nye Iconologia of Uytbeeldinghen des Verstants (1644) door Cesare Ripa et al., vertaald door Dirck Pietersz Pers

Ca­res­tia. Die­re tijd, p. 92

Mor­te. De Dood
Uitgegeven in Amstelredam door Dirck Pietersz Pers.
[ 92 ]

Carestia. Diere tijd.

EEn magere en ſlecht gekleede Vrouwe, hebbende in d’eene hand een dorre Willigen tack, en in d’ander een puymſteen, en ter ſyden een magere koe.
 De diere tijt wort mager geſchildert, om te vertoonen de werckinge van ’t gebreck van de dingen, die tottet Menſchlijcke leven noodigh zijn, want het geld plagh veel overvloediger in voorſpoedige tijden uytgegeven te worden, en in dorre tijden veel minder: ’t welck alles gebracht wort in de heerſchappye van weynige, ſulx dat de arme mager en qualijck voorſien blyven, door de diere tijd, ſoo van brood als van geld.
 De Puymſteen en de plante van den Willigen boom zijn onvruchtbaer, en de onvruchtbaerheyt is de voornaemſte oorſaecke van de diere tijd: Doch zy komt oock dickwijls voort, door de onverſadelijcke gierigheyt van eenige koopluyden, diewelcke (bedriegende de Natuere) plaghten het arme volckjen te benauwen met haere bedriegerie.
 De magere Koe dieder ter ſyden ſtaet, is een teycken van diere tijd, en deſe beteyckniſſe vertoont Ioſephus uyt de heylige boecken, wanneer hy den droom van Pharao verklaert.