Naar inhoud springen

Overleg gebruiker:DonQuichote

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikisource
Laatste reactie: 10 jaar geleden door 1Veertje
   Welkom op Wikisource, DonQuichote!


Leuk dat je meedoet met dit gemeenschapsproject. We willen je zo veel mogelijk het voel-je-vrij-en-ga-je-gang-gevoel geven. Hier volgen een aantal aanwijzingen die van pas kunnen komen:


  • Een verzameling nuttige links is te vinden op het Gebruikersportaal, dat ook in het menu aan de linkerkant te vinden is.
  • Experimenteren kan in de Zandbak.
  • Wie voorzichtig wil beginnen met bewerken, kan eens kijken bij de Beginnetjes of de Nog te vertalen-bronnen. Wellicht kun je een artikel daar met je expertise uitbreiden.
  • Heb je je nog niet (gratis) geregistreerd, bedenk dan dat dit veel voordelen heeft. Je hebt meer mogelijkheden; zo kun je allerlei voorkeuren instellen en je eigen artikelen in de gaten houden. Ook als je vanaf verschillende computers werkt komen je bijdragen dan in één overzicht. Daarnaast roept een naam binnen de gemeenschap meer herkenning op dan een IP-adres.
  • Wees zorgvuldig met het werk van anderen. Als je de titel van een artikel wilt wijzigen, doe je dat via "wijzig titel". (Dat kan alleen na registratie.) Op die manier blijft de voorgeschiedenis (welke auteurs hebben bijgedragen) bewaard. Die kun je ook bekijken door op "geschiedenis" te klikken.
  • Je kunt berichten ondertekenen met vier tildes, dus ~~~~.
  • Lees ook eens de conventies en de wikiquette van Wikisource.


Veel plezier en succes namens alle gebruikers van Wikisource!

--1Veertje (overleg) 28 jul 2014 18:33 (CEST)Reageren

Groot volkomen moolenboek

[bewerken]

Welkom op Wikisource. Ik zag dat u bezig bent met het digitaal ontsluiten van het Groot volkomen moolenboek. Dit is zeker een mooie toevoeging aan de al bestaande bronnen. Op wikipedia las ik uw vraag over het wel of niet scannen. Ik weet niet of u nog steeds van plan bent om het boek te scannen, maar dat zou wel handig zijn. Als u het gescande boek op Commons zet kan er hier op Wikisource een pagina in de "index:" naamruimte worden aangemaakt. Hiermee kunt per pagina de tekst uitschrijven met de scan ernaast. Ook kunnen andere u helpen met het beschikbaar stellen van dit boek doordat ze ook bij de scans kunnen en deze uitschrijven.

Twee voorbeelden van indexen:

Ik heb al eerder een soort uitleg hier beschreven (onderste deel). Als u vragen heeft kunt u ze gerust aan mij of een ander stellen. --WillemBK (overleg) 2 mei 2014 19:12 (CEST)Reageren

(Verplaatst van Overleg gebruiker:WillemBK door WillemBK)
Beste Willem,
Ik heb een scan van 200 MB en zit een beetje in dubio: enerzijds wil ik deze wel on-line hebben, anderzijds is deze niet optimaal gesneden. Ik ben nu begonnen met een paar pagina's bij te schnijden en te OCR'en. Ik wil eigenlijk ook de structuur van het document behouden:
Elke bladzyde heeft een voorloopwoord, dat wil zeggen dat het eerſte woord op de volgende bladzijde alvaſt gegeven wordt op de vorige pagina. Dat woord wil ik de link maken naar de volgende pagina, zodat het bladere "net als vroeger" gaat en zo is ook makkelijk te refereren naar een afzonderlijke bladzijde. (Sorry voor mijn oud Nederlandſ, maar ik wilde het even uitproberen). Kan ik beter wachten of kan ik alvast de gehele scan on-line zetten? Alle pagina's OCR'ren zal nog wel een tijd in beslag nemen. Het zijn zo'n 200 pagina's (dus 1 MB per pagina, maar straks bijgesneden minder).
Groetjes, Overleg gebruiker:DonQuichote - De voorgaande opmerking werd toegevoegd door DonQuichote (overleg · bijdragen) 5 mei 2014 16:18
(Na verplaatsing)
Sorry voor de late reactie. Ik zie dat u al een begin hebt gemaakt met het aanmaken van de bron (is de leeggehaalde pagina bedoeld voor verwijdering, want dan moet u dit aangeven (kan met {{weg}} of {{nuweg}})).
Ik snap dat het veel werk is om 200 pagina's te scannen (zelf haal ik bestanden van Internet Archive of Google Books). Als u alles al heeft gescand kunt u ze direct op Commons zetten. Als u wilt kan ik dan het index bestand aanmaken en de boel er rondom heen. U hoeft dan alleen de pagina's te transcriberen (of OCR'ren zoals u het noemt). Het neemt veel tijd in beslag, maar u hoeft het niet alleen te doen (al is de gemeenschap hierop Wikisource heel klein). Dat de pagina's niet goed gesneden zijn en het bestand heel groot is maakt niet uit, want het gaat om de tekst en niet om de afbeelding. Alleen bij pagina's met afbeeldingen is het handig dat deze recht zijn gescand, zodat deze recht ingepast kunnen worden.
Ook moet u dieplinken (Hier een voorbeeld, let op de regel onder de titel), dit zorgt ervoor dat de verschillende pagina's van een bron niet worden gezien als verschillende bronnen. Ik weet niet of uw boek een hoofdauteur heeft, anders kunt u ook dat deel van de titel weg laten. Een voorbeeld Groot volkomen moolenboek/Voorbericht (wordt de titel geschreven met één hoofdletter of zijn de "v" en "m" ook hoofdletters).
Gebruik van Oud Nederlands kan, maar is voor de leesbaarheid van de tekst minder fijn. Hiermee doel ik op de in veel oude teksten gebruikte ſ, die het best geschreven kan worden als een s (maar dit is voor uw eigen invulling). De spelling, tekstopmaak en grammatica moeten gelijk blijven. Wikisource is een verzamel plaats voor bronnen en anders dan op Wikipedia staan deze vast en kan een uitgeschreven bron klaar zijn.
Wikisource toont bronnen op zijn eigen manier, namelijk op een webpagina die oneindig lang is in de verticale richting. Bladzijden bestaan niet en hoewel de bronnen meestal afkomstig zijn uit boeken moeten deze bewerkt worden om op een webpagina te passen. Bladeren zoals (vroeger?) in een boek is dus niet de bedoeling. Alle bladzijden die een hoofdstuk omvatte, of subhoofdstuk, etc. vormen op Wikisource een webpagina. Anders moet ervoor elke bladzijde weer een pagina geladen worden, wat de leesbaarheid verslechterd. Het voorloopwoord kunt u noteren in de "footer" (voetstuk) van een pagina in de "Pagina:"-naamruimte. Deze krijgt u niet te zien in de leestekst in de hoofdnaamruimte, maar is wel zichtbaar in de "Pagina:"-naamruimte. Hier kunt u heen gaan, in een bron die gebruikt maakt van de "index" structuur, door op het paginanummer aan de linkerkant te klikken in de tekst die in de hoofdnaamruimte staat.
Reacties op berichten/ vragen het liefste achterlaten op de pagina waar die is gesteld (in dit geval uw OP) en afsluiten met vier tildes (~~~~) (kan automatisch door de "onderteken" knop te gebruiken, bovenin het bewerkvenster, met blauwe pen).
Met vriendelijke groet, WillemBK (overleg) 9 mei 2014 20:42 (CEST)Reageren