Overleg gebruiker:Paul Edwin Thomas

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gtk-dialog-info.svg   Welkom op Wikisource, Paul Edwin Thomas!


Leuk dat je meedoet met dit gemeenschapsproject. We willen je zo veel mogelijk het voel-je-vrij-en-ga-je-gang-gevoel geven. Hier volgen een aantal aanwijzingen die van pas kunnen komen:


  • Een verzameling nuttige links is te vinden op het Gebruikersportaal, dat ook in het menu aan de linkerkant te vinden is.
  • Experimenteren kan in de Zandbak.
  • Wie voorzichtig wil beginnen met bewerken, kan eens kijken bij de Beginnetjes of de Nog te vertalen-bronnen. Wellicht kun je een artikel daar met je expertise uitbreiden.
  • Heb je je nog niet (gratis) geregistreerd, bedenk dan dat dit veel voordelen heeft. Je hebt meer mogelijkheden; zo kun je allerlei voorkeuren instellen en je eigen artikelen in de gaten houden. Ook als je vanaf verschillende computers werkt komen je bijdragen dan in één overzicht. Daarnaast roept een naam binnen de gemeenschap meer herkenning op dan een IP-adres.
  • Wees zorgvuldig met het werk van anderen. Als je de titel van een artikel wilt wijzigen, doe je dat via "wijzig titel". (Dat kan alleen na registratie.) Op die manier blijft de voorgeschiedenis (welke auteurs hebben bijgedragen) bewaard. Die kun je ook bekijken door op "geschiedenis" te klikken.
  • Je kunt berichten ondertekenen met vier tildes, dus ~~~~.
  • Lees ook eens de conventies en de wikiquette van Wikisource.


Veel plezier en succes namens alle gebruikers van Wikisource!

Welkom[bewerken]

Welkom op Wikisource, de vrije bibliotheek. Fijn dat u mee helpt. Ik heb een aantal punten van aandacht voor u:

Ik heb het artikel: "Exceeding Joyfull Newes from Holland" op de verwijder lijst gezet. Dit omdat dit de Nederlandstalige Wikisource is en Engelse teksten bedoeld zijn om op de Engelstalige Wikisource geplaatst te worden. (Wikisource en)

In de lijst Lijst van pamfletten verwijst u met links naar Google books. Dit is eigenlijk niet de bedoeling. Wikisource is een bibliotheek waar de teksten zelf opstaan en geen doorverwijspagina naar andere sites. Ik snap dat het veel werk is om alle pamfletten erop te zetten (u begon goed). Ik ga ervan uit dat de links een tijdelijke oplossing zijn en dat u de teksten uiteindelijk op Wikisource zet.

Een derde punt is een aanbeveling maar hoeft niet. De teksten die u gebruikt komen voor zover ik kan zien van Google books. Het is makkelijker voor anderen om te controleren dat wat u schrijft ook klopt door de scans van de teksten erbij te zetten. Dit kan door bij Google books de betreffende scans te downloaden als pdf en op te slaan op uw computer. Hierna moet u het bestand uploaden op Commons. Dit gaat het snelst via de Upload Wizard (gaat u direct heen door op "upload" te klikken). U selecteert de bestanden en vult de vakken in. Als de bestanden op Commons staan gaat u terug naar Wikisource en moet u een index aanmaken. Dit kan door "index:" in te vullen met de exacte titel van het betreffende bestand. U kunt ook via mijn gebruikerspagina een index aanmaken (box onderaan). Hier hoeft u alleen de titel in te vullen. U vult de vakken in en drukt op opslaan. Als het goed is heeft u nu een index aangemaakt. Elke gescande pagina kan nou afzonderlijk en met scan ernaast uitgetypt worden, ook kan gebruikt gemaakt worden van de OCR knop die de scan omzet in geschreven tekst die meestal nog iets moet worden aangepast.

Als u de gescande pagina's heeft uitgetypt moet u nog een pagina aanmaken waar u de volgende tekst moet invullen:
<pages index="{{naam van het bestand met extensie}}" from={{van pagina}} to={{tot pagina}} />
Als u er een koptekst bij wilt moet u de tekst hier kopiëren en plakken boven de hierboven staande zin.

De manier van werken met een index is voor andere fijner en beter te controleren. Ook werkt een index met een proeflees systeem waarmee anderen kunnen aangeven dat bepaalde stukken nog niet klaar zijn of juist wel. Ook is duidelijk waar de bron van dan komt. Ik snap dat dit veel werk is. Ik ben er al handig in en zou u wel willen helpen met bestanden uploaden en een index aanmaken. Dan hoeft u alleen maar de teksten uit te typen.

Voorbeeld:
File:Feestcantate voor den dag der onthulling van het nationaal gedenkteeken voor 1813.pdf (commons upload)
Index:Vergif.djvu (index pagina)
Pagina:Vergif.djvu/4 (losse gescande pagina)
Vergif/I (een hoofdstuk van losse pagina's)
Een bezoeker van Wikisource ziet eigenlijk alleen de onderste pagina en nooit de scans of de index. De andere pagina's zie je alleen als je er naar zoekt en zijn bedoeld om het bewerkers van Wikisource makkelijker te maken.

U kunt me altijd om hulp vragen als u iets niet begrijpt. --WillemBK (overleg) 4 apr 2014 18:26 (CEST)

Ik heb het pamflet: Nieuwe Tydinghen uyt verscheyden quartieren van Europa, ghekomen tot Brussel tzedert den 18. tot den 23. Julii 1635 omgezet naar de manier die ik bedoelde. --WillemBK (overleg) 5 apr 2014 00:35 (CEST)