Overleg gebruiker:Karel Poort

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gtk-dialog-info.svg   Welkom op Wikisource, Karel Poort!


Leuk dat je meedoet met dit gemeenschapsproject. We willen je zo veel mogelijk het voel-je-vrij-en-ga-je-gang-gevoel geven. Hier volgen een aantal aanwijzingen die van pas kunnen komen:


  • Een verzameling nuttige links is te vinden op het Gebruikersportaal, dat ook in het menu aan de linkerkant te vinden is.
  • Experimenteren kan in de Zandbak.
  • Wie voorzichtig wil beginnen met bewerken, kan eens kijken bij de Beginnetjes of de Nog te vertalen-bronnen. Wellicht kun je een artikel daar met je expertise uitbreiden.
  • Heb je je nog niet (gratis) geregistreerd, bedenk dan dat dit veel voordelen heeft. Je hebt meer mogelijkheden; zo kun je allerlei voorkeuren instellen en je eigen artikelen in de gaten houden. Ook als je vanaf verschillende computers werkt komen je bijdragen dan in één overzicht. Daarnaast roept een naam binnen de gemeenschap meer herkenning op dan een IP-adres.
  • Wees zorgvuldig met het werk van anderen. Als je de titel van een artikel wilt wijzigen, doe je dat via "wijzig titel". (Dat kan alleen na registratie.) Op die manier blijft de voorgeschiedenis (welke auteurs hebben bijgedragen) bewaard. Die kun je ook bekijken door op "geschiedenis" te klikken.
  • Je kunt berichten ondertekenen met vier tildes, dus ~~~~.
  • Lees ook eens de conventies en de wikiquette van Wikisource.


Veel plezier en succes namens alle gebruikers van Wikisource!

Ik zie dat je een heel artikel hebt leeggehaald. Heb je daar een bedoeling mee? Groet, JosN 9 apr 2008 14:58 (CEST)

auteursrechten[bewerken]

Dag,

mooi dat je allerlei teksten toevoegt aan Wikisource! Daarover echter twee opmerkingen: bijv. A_bus_rides_to_freedom: er wordt nergens aangegeven wat de bron van de tekst is; er staat ook niet bij wie de auteur is. Deze gegevens zijn essentieel voor wikisource. Het gaat in Wikisource om het beschikbaar stellen van gepubliceerde teksten.

Daarbij is tevens belangrijk dat er geen auteursrechten op de teksten mogen rusten. Op bovengemelde pagina staat echter een copyright-teken. Dat kan dus niet. Integendeel. Er dient duidelijk te zijn dat er geen auteursrechten op de tekst berusten. Anders moet de tekst helaas verwijderd worden.

Ik hoor graag van je.

Vriendelijke groet, --Dick Bos (overleg) 9 nov 2017 14:13 (CET)

Dag Dick,

Ik ben zelf de auteur van 'A bus rides to freedom', het artikel is destijds in dagblad 'De Morgen' in België gepubliceerd en er rusten geen auteursrechten meer op de tekst. Ik begrijp dat het copyright-teken dus niet vermeld mag worden en haal het aanstonds weg.

Hopend aan de eisen te hebben voldaan, verblijf ik met vriendelijke groet,

Karel Poort

Beste Karel,
Wat je zou kunnen doen is elk door jou aangemaakte artikel voorzien van een Sjabloon:Infobox document. In het veld auteursrecht zou je dan zoiets kunnen plaatsen als
Ik, Karel Poort, de auteursrechthebbende van dit werk, geef dit werk vrij in het [[Wikisource:Publiek domein|publieke domein]].
Dit wordt onder meer op de engelstalige wikisource ook zo gedaan. Zie s:en:Template:PD-self.
Mvg, Vincent Steenberg (overleg) 18 nov 2017 00:43 (CET)


Dankjewel, Vincent!

Trouwens, hoe en waar vind ik het sjabloon Infobox document als ik dat bij een artikel wil plaatsen en hoe doe ik dat vervolgens?

Vriendelijke groet, Karel

Los van bovenstaande blijft het van eminent belang voor Wikisource dat een nauwkeurige verwijzing naar de bron waarin het werk is gepubliceerd is opgenomen. Dus zoiets als "dagblad De Morgen" is niet voldoende. Er dient een datum bij te staan, zodat het controleerbaar wordt. Voor meer info, zie bijv. Wikisource:Over_Wikisource. --Dick Bos (overleg) 18 nov 2017 14:33 (CET)
Mee eens. Bronnen moeten ook echt bronnen zijn, dat wil zeggen dat ze eerder gepubliceerd zijn of buiten wikisource ontstaan zijn, zoals archiefstukken en dergelijken. Een ingevuld sjabloon infobox document is al toegevoegd aan één van je artikelen, Laatste avondmaal in Sarajevo. Het enige wat je hoeft te doen is de bron te vermelden en de copyright status verduidelijken. Mvg, Vincent Steenberg (overleg) 18 nov 2017 20:49 (CET)


Beste Dick en Vincent,

De data heb ik inmiddels ook vermeld. Dat zou ik trouwens graag in een sjabloon 'infobox document' willen doen, maar ik weet nu nog steeds niet hoe ik zo'n sjabloon aan een aantal van mijn reeds bestaande artikelen toe kan voegen. Zou(den) je/jullie dat even stapsgewijs uit kunnen leggen hoe dat in z'n werk gaat?

Bij voorbaat hartelijk dank, Karel

Het makkelijkste is wellicht om de infobox (in de brontekst aan het begin het stuk tussen de dubbele {{.....}}) uit een bestaand document (bijv. Laatste avondmaal in Sarajevo) te kopiëren en de gegevens aan te passen aan het nieuwe artikel. Probeer maar eens. Als het niet lukt, komen we wel helpen. Groet, --Dick Bos (overleg) 19 nov 2017 18:31 (CET) (ps. bijdragen op overlegpagina's kun je ondertekenen met ~~~~, dan staat je naam en de datum er keurig.)


Ik heb nog een vraag. Inmiddels is mijn e-mailadres gewijzigd, hoe en waar kan ik dat veranderen? B.v.d.!

Karel Poort

Beste Karel, dan klik je op "voorkeuren" in het menu rechtsboven. En vervolgens wijzig je je e-mail in het tabblad "Persoonlijke gegevens". Mvg, Vincent Steenberg (overleg) 27 nov 2017 00:30 (CET)


Hartelijk dank, Vincent! Groet, Karel