Wikisource:De kroeg/Archief/dec 2017

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Peilers klaar, peilen maar![bewerken]

Zoals eerder aangekondigd, ben ik hier een peiling gestart om te kijken in hoeverre men vanuit Wikipedia wil linken naar zusterprojecten zoals dit. Input wordt zeer op prijs gesteld! Vinvlugt (overleg) 6 dec 2017 23:37 (CET)

n:Toespraak ter gelegenheid van de 15 augustus herdenking bij het Indië-monument[bewerken]

Is dit misschien interessant om te verplaatsen naar hier? Op Wikinieuws kan het namelijk niet blijven staan. Ik heb even snel opgezocht en vind de tekst wel terug, maar ben nog niet tot bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken geraakt (aangevoerde bronverwijzing in het artikel, het ministerie geeft zijn werk doorgaans vrij in het publieke domein). --Livenws (overleg) 6 dec 2017 23:39 (CET)

Mooi! Check wel svp even de auteursrechten voor 100%. En het is erg belangrijk dat één op één verwezen wordt naar een bron. Als dat nog zou kunnen..... Groet, --Dick Bos (overleg) 7 dec 2017 10:08 (CET)
Zonet de link van de overheid kunnen achterhalen, via bevrijdingintercultureel ben ik erop gekomen, maar in het Webarchive vind ik de tekst niet terug, het is blijkbaar niet opgeslagen. Enkel een verwijzing op de hoofdpagina (versie 18 augustus 2005). Ik denk dat het dus niet gaat lukken. --Livenws (overleg) 8 dec 2017 13:15 (CET)

Invitation to Blocking tools consultation[bewerken]

Hello all,

The Wikimedia Foundation's Anti-Harassment Tools team invites all Wikimedians to discuss new blocking tools and improvements to existing blocking tools in December 2017 for development work in early 2018.

How can you help?

  1. Share your ideas on the discussion page or send an email to the Anti-Harassment Tools team.
  2. Spread the word that the consultation is happening; this is an important discussion for making decisions about improving the blocking tools.
  3. Help with translation.
  4. If you know of previous discussions about blocking tools that happened on your wiki, share the links.

We are looking forward to learning your ideas.

For the Anti-Harassment Tools team SPoore (WMF), Community Advocate, Community health initiative (talk) 8 dec 2017 00:23 (CET)

Tech News: 2017-50[bewerken]

11 dec 2017 18:58 (CET)

Winkler Prins[bewerken]

Beste Wikisourcers, ik vond hier een downloadbare PDF/EPUB van een Winkler Prins uit 1870. Lijkt mij inmiddels PD. Hoe zou dit boek, 504 pagina's, op Wikisource terecht kunnen komen? Het lijkt mij een project op zich. Zou het de moeite waard zijn? Past het in dit project? Met vriendelijke groet, Ellywa (overleg) 14 dec 2017 11:54 (CET)

Beste Ellywa, Ik heb zelf eens overwogen om deze op wikisource te zetten. Maar dat is inderdaad een hele klus. Er bestaat een djvu van. Daarmee kun je het boek in zijn geheel hier publiceren. Een voorbeeld hiervan is Frederik van Eeden-Johannes Viator(1895). Maar je zou er ook voor kunnen kiezen de inhoud per artikel weer te geven. Of dit laatste ook mogelijk is in djvu weet ik niet. Misschien weet Dick Bos hoe dat zit? Het gaat hier trouwens wel enkel om het eerste deel van een 16-delige reeks. Mvg, Vincent Steenberg (overleg) 15 dec 2017 01:18 (CET)
Dank je, wat jammer dat alles zoveel werk is. Wat bedoel je overigens met djvu ? Ellywa (overleg) 17 dec 2017 12:07 (CET)
djvu is software waarmee je teksten eenvoudig kunt importeren en corrigeren. Je upload eerst het djvu bestand naar commons, waarna je het hier op wikisource kunt corrigeren en publiceren. Zie bijvoorbeeld Pagina:Frederik van Eeden-Johannes Viator(1895).djvu/200. Maar hoe dat precies in zijn werk gaat zou ik even aan Dick Bos vragen. Ik heb niet eerder een bron op die manier geïmporteerd. Vincent Steenberg (overleg) 17 dec 2017 15:17 (CET)
Trouwens ik zie net dat men op en.wikisource bezig is ook een Encyclopedie te publiceren. Misschien kunnen we die als voorbeeld gebruiken. Zie s:en:Encyclopædia Britannica, Ninth Edition/Volume II. Vincent Steenberg (overleg) 17 dec 2017 15:17 (CET)
Tja. Het zou natuurlijk geweldig zijn als we op de (Nederlandstalige) Wikisource een gemeenschap hadden die dit soort dingen kon aanpakken. Maar blijkbaar is het zelfs op de Engelstalige al een klus, die niet veel handen op elkaar krijgt. Aan die 9e editie is voor het laatst in 2015 gewerkt, geloof ik. Terwijl de scan (de ocr moet ik eigenlijk zeggen) van die editie heel aardig is. Die van de WP, waarnaar Gebruiker:Ellywa verwijst, is niet zo mooi (kijk maar eens onder Full text op de betreffende pagina). In het algemeen selecteren we van IA teksten die een mooie tekstlaag hebben. Een al zeer ambitieus voorbeeld waar Wilma en ik momenteel mee bezig zijn: De twee eerste jaargangen van Album der Natuur (in dit stadium alleen nog maar in de Index- en Pagina-naamruimte; maar de bedoeling is natuurlijk dat dat ook beschikbaar komt in de hoofdnaamruimte). Een mooi voorbeeld van wat we hier gedaan hebben vind ik persoonlijk de drie delen van Keulemans (1869) - Onze Vogels. Daarvan zijn natuurlijk de platen ook heel waardevol. Ook bijv. Plantenschat is heel schattig. En zo zijn er nog wel meer voorbeelden. Zie Wikisource:ProofreadProjecten. Als je serieus van plan bent om iets aan te pakken in deze sfeer, laat maar weten. We kunnen je natuurlijk ondersteunen. --Dick Bos (overleg) 17 dec 2017 16:48 (CET)

Tech News: 2017-51[bewerken]

18 dec 2017 16:26 (CET)